SIKKER MEDISINBRUK: Firkantkoder gir rask tilgang til informasjonen i pakningsvedlegget til medisinen med informasjon om rett bruk og bivirkninger. Montasje: Science Museum London/Dag-Rune Z. Vollen

Helse til hver eneste mobil

Enkel skannbar kode skal gi brukeren tilgang til informasjon om legemidler direkte i mobilen.

Publisert Sist oppdatert

Firkantkoder, eller QR-koder, er optimale for å skannes av kamera på en bærbar enhet, og kan inneholde flere typer informasjon. Slike koder er kjent for å være så nyttige at få helt skjønner hvor mye de kan brukes til. Derfor brukes de mindre enn mulighetene skulle tilsi.

En firkantkode kan inneholde alt fra korte setninger, visittkort, kalenderinvitasjoner til lenker til nettsteder og dokumenter.

Medisin-sikkerhet

Dette utnytter legemiddelselskapet Pfizer når de utstyrer pakningen på en av sine reseptfrie legemidler med en firkantkode med en lenke til pakningsvedlegget.

Pakningsvedlegget er et lovpålagt krav til alle legemidler i salg i Norge. I dette skrivet skal blant annet innhold, egenskaper, bruk og eventuelle bivirkninger listes opp.

Slik vedlegg er sannsynligvis like mye lest som bruksanvisningen til tannbørsten, og forsvinner gjerne samtidig som medisinesker røskes opp for bruk. Men informasjonen er likevel viktig å ha tilgang til.

Siden de fleste har en mobil i nærheten, kan den brukes til å skanne firkantkoden på legemidlet og laste ned pakningsvedlegget for lagring der og da. Det skal øke sikkerheten ved medisinbruk og redusere risiko for feilbruk.

­– Det er naturlig og bra at den teknologiske utviklingen også kan bidra til tryggere og riktig legemiddelbruk. Nå er det snakk om en QR-kode til pakningsvedlegg, men vi ser gjerne for oss en utvikling med at bredere og bedre informasjon om produktene gjøres tilgjengelig, sier Espen Snipstad, kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Legemiddelindustrien.

Sikkert og enkelt

Firkantkoder leses av skanner-apper som ofte er forhåndsinstallert i smartenheter. For den som vil ha et ekstraelement av sikkerhet, så finnes det også firkantkodeskannere fra sikkerhetsselskaper som Symantec Norton eller Kaspersky Labs. Disse skanner-app-ene sjekker innholdet i firkantkodeinformasjonen for skadevare før de åpner dem for behandling i den smarte enheten.

Som så mye annet avanserte smarte løsninger har firkantkoder opphav i Japan på sekstitallet i forrige årtusen. Behovet var å finne en rask digital lesning av mer informasjon enn hva som finnes i en enkel strekkode, blant annet for å finne plass til alle tre tegnalfabet i bruk i landet. Den todimensjonale løsningen i firkantkoder gir plass til 350 ganger så mye informasjon som en gammal strekkode klarer. Styringsmarkører gjør at koden kan leses i alle vinkler, i motsetning til strekkodens rigiditet i så måte.