Hemmelig forslag kan gi mer overvåking

Hemmelig forslag kan gi mer overvåking

Lekkede dokumenter viser at International Telecommunications Union ønsker mer nettovervåking.

International Telecommunications Union (ITU) godkjente i november et forslag som anbefaler Internett-ansvarlige og andre i telebransjen å benytte seg av en såkalt deep packet inspection (DPI).

Det skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Ved å gi tillatelse til å bruke DPI kan Internettleverandørene se nøyaktig hva du gjør på nettet.

Dette åpner samtidig opp for å kunne gripe inn i Internett-trafikken, og eksempelvis analysere eller avvise innholdet i dine datapakker.

Lekkede dokumenter

Disse opplysningene stammer fra to lekkede dokumenter . Det ene er det såkalte Y.2770-forlaget, som beskriver hvorfor DPI er et nyttig verktøy for telebransjen.

Det andre dokumentet stammer angivelig fra ITU’s egen kommunikasjonsmedarbeider, Toby Johnson, og beskriver helt konkret hva ITU vil bruke DPI til. Her fremgår det at bruken vil strekke seg over et stort område.

Det beskrives blant annet blokkering av uønskede ip-telefoni-tjenester, identifisering av Bittorrent Internett-brukere, overvåking av spesifikke kunders filoverføring og identifikasjon av internettbrukere som benytter seg av Edonkey -filoverføring.

Usikker fremtid

Selv om forslaget er godkjent av ITU, er det langt fra anbefaling til praksis. Men det ingen andre enn ITU selv som vet hva som skjer med denne saken.

Forlaget har blitt holdt hemmelig frem til i går da det ble lekket på Internett.

I disse dager er flere ITU-forslag inne til avstemning ved en konferanse i Dubai.

Denne konferansen blir holdt fordi det internasjonale telekommunikasjons-reglementet fra 1988 skal revideres.

Sikkerhet