Henlegger sak mot Tele 2

Henlegger sak mot Tele 2

Kripos startet egen etterforskning da Tele 2 mistet personopplysninger til titusenvis av personer, men nå går teleoperatøren fri.

I fjor sommer ble nettstedet til Tele 2 og flere andre teleoperatører misbrukt, og over 100 000 fødselsnummer, navn, adresser og kredittopplysninger kom på avveie. Kripos besluttet å etterforske Tele 2 for å ha brutt personopplysningsloven og ikke å ha passet godt nok på dataene.

- Vi foretok en egen vurdering om å etterforske Tele 2. Det forelå en anmeldelse som delvis omfattet forholdet, fra en privatperson som hadde blitt frastjålet sin personlige informasjon fra Tele 2, sier Eirik Trønnes Hansen i datakrimavdelingen ved Kripos.

LES OGSÅ: Flere fødselsnumre stjålet

Men Kripos klarte ikke å finne tilstrekkelig bevis for at Tele 2 hadde brutt paragraf 13 i personopplysningsloven om informasjonssikkerhet. Dermed ble saken henlagt 14. januar i år.

Kripos etterforsker dataangrepet mot Tele 2, og har siktet fire personer i 20-års alderen. Det er to fra Sørlandet, en fra Trøndelag og en er fra Østlandet.

- Denne saken er fortsatt under etterforskning, og vi håper å få påtaleavgjort saken i løpet av dette halvåret. Vi må komme litt videre med etterforskningen før en påtaleavgjørelse tas, sier Trønnes Hansen.

LES OGSÅ: Tele2-skandalen: - Ikke datainnbrudd

Kripos har ingen teori om det var noe samarbeid mellom de fire siktede. Sårbarheten ble først omtalt i mediene 19. juli, og etter det dukket det opp i flere nettmedier og nettsteder. Blant annet et script som lå ute på nettet, gjorde det mulig for mange å gjøre tapping fra teleoperatører, noe som gjør det vanskelig for politiet å se eventuelt samarbeid.

Talkmore er anmeldt av Datatilsynet, men det er Oslo politidistrikt som etterforsker den saken. Den omfatter mange av de samme problemstillingene som Kripos har vurdert Tele 2 for, men går mer spesifikt på den manglende orienteringen til Datatilsynet etter at misbruket var oppdaget hos Talkmore.

LES OGSÅ: Datatilsynet anmelder Talkmore

Denne artikkelen ble oppdatert 31.1.2008 14:24. Computerworld hadde skrevet at at Tele 2 hadde mistet 60 000 fødselsnumre. Fødselsnumrene hadde blitt generert på forhånd, og Tele 2 ga ikke disse direkte ut selv, men ga ut navn, adresse og kredittinformasjon basert på de fødselsnumrene som ble sendt inn. Denne presiseringen er nå gjort.

Les om:

Sikkerhet