Hevder kineserne hacket Google

Hevder kineserne hacket Google

Wikileaks-lekkasje kan bevise at den kinesiske stat står bak.

I går slapp Wikileaks en ny runde dokumenter, denne gang mer enn 250.000, som blant annet inneholder kommunikasjon mellom USAs utenriksdepartement, ambassader og konsulat.

I et av dokumentene New York Times har pløyd gjennom, går det ifølge avisen frem at den amerikanske ambassaden i Kina har fått tips om at et kinesisk firma ligger bak de såkalte Aurora-angrepene mot Google i fjor.

En ikke-navngitt kilde i Kina skal ha fortalt den amerikanske ambassaden at politibyrået i Kinas kommunistparti var ansvarlig for koordinering av angrepet.

- Angrepet mot Google var en samordnet kampanje utført av statlige agenter, private sikkerehtseksperter og lovløse hackere på oppdrag fra den kinesiske staten. De har brutt seg inn i datamaskiner som tilhører amerikanske myndigheter og allierte siden 2002, har New York Times lest i et av dokumentene.

Det har tidligere vært mistanke om at nettopp Kina ligger bak angrepene mot Google, og også mot andre vestlige bedrifter i fjor. Flere av angrepene skal stamme fra et universitet som brukes av det kinesiske militæret. At Kina er direkte innblandet har imidlertid aldri vært bevist.

I fjor var Google et av mer enn 30 vestlige selskaper som ble hacket. Et av hovedmålene for hackerne skal ha vært Gmail-tjenesten, der hackerne forsøkte å få tilgang til eposter tilhørende kinesiske frihetsforkjempere. Etter at Google i starten av dette året kom med informasjon om angrepet, ba det amerikanske utenriksdepartementet Kina om en forklaring. Kina har avvist at landet har vært involvert i angrepet.

Les om: