Historiens største hackerangrep

Historiens største hackerangrep

72 myndigheter, organisasjoner og bedrifter angrepet.

Det er Mcafee som har avdekket det de kaller «Operation Shady RAT», som omtales som den hittil største serie av nettangrep. Det mistenkes at en stat har gjort det. Mcafee skriver ingenting om hvilken, men Reuters melder at bevisene i saken peker mot Kina.

Blant annet er USA, Taiwan, India, Canada, FN, Den internasjonale olympiske komité og flere amerikanske forsvarsleverandører angrepet. Mcafee lister ikke opp Norge blant landene angrepet, men en bedrift i Danmark som driver med satellittkommunikasjon er på lista, påpeker Comon.dk.

Omfattende datatyveri

Totalt 72 myndigheter, organisasjoner og bedrifter angrepet og i alle tilfellene skal det ha lykkes angriperen å stikke av med fortrolige data.

- Hva som skjer med alle dataene er stadig et åpent spørsmål. Men hvis bare en brøkdel av det blir brukt til å bygge bedre konkurrerende produkter eller slå en konkurrent i en viktig forhandling – fordi man har strålet motpartens strategi, så representerer tapet en massiv økonomisk trussel, skriver Mcafee i arpporten.

Toppen av isfjellet

De første angrepene går tilbake til midten av 2006. Noen varte i en måned, det lengste – som var mot den Olympiske komité, varte i 28 måneder. Mcafee kom på sporet av angrepene i mars i år, etter å ha funnet opplysninger om angrepene i loggfilene til et kommando- og kontrollsenter for botnett som ble oppdaget i 2009.

Mcafee mener man nok kun har sett toppen av isfjellet.

- Jeg er overbevist om at hver eneste bedrift i enhver bransje med en betydelig størrelse og verdifull intellektuell eiendom og forretningshemmeligheter er blitt kompromittert – eller vil bli det snart – og de fleste er ofrene er overhodet ikke klar over angrepet eller konsekvensene, sier rapportens forfatter Dmitri Alperovitch.

Les om:

Sikkerhet