Hvor blir det av biometrien?

Hvor blir det av biometrien?

Norwegian gir tommel ned, SAS tommel opp. Biometrisk id står i stampe.

Sjefsteknolog Tom Rojahn i IBM mener biometrisk autentisering ikke har fått den utbredelsen man trodde for bare fem år siden.

Det rimer godt med Gartner hypekurve, som i 2005 hadde biometrisk autentisering helt på toppen. Det var samme år som norske pass, og de fleste andre lands pass, fikk muligheten til å lagre biometriske data.

Droppet biometri

Hans Petter Aanby, direktør for it og forretningsutvikling i Norwegian, forteller at flyselskapet for flere år siden laget en løsning hvor fingeravtrykk ble brukt til innsjekk og ombordstigning. Årsaken var at norske og europeiske myndigheter krevde at flyselskapene hadde kontroll på at samme person som sjekket inn bagasje også satte seg på flyet.

- Vi testet løsningen med stoppeklokke, og det var ingen sekunder å tjene. Dermed slo vi fast at biometrisk identifisering ikke er kommersielt interessant og gikk tilbake til den gamle måten med kredittkort og annen identifikasjon. I så måte har jeg mer tro på mobilen etter hvert, sier Aanby og legger til:

- Vi så for oss at krypterte fingeravtrykk kunne ligge i kundeprofilen og danne grunnlaget for fremtidens flybillett. Men slik gikk det ikke, og det virker som biometri har blitt litt borte.

- Aldri vært stort

Bendik Mjaaland er sikkerhetskonsulent i konsulentselskapet Accenture. Han slår også fast at biometrisk autentifisering foreløpig ikke har slått an.

- Biometri har aldri vært stort i Norge. Vi ser imidlertid stadig nye bruksområder hvor det er behov for å sikre sensitiv informasjon. Det blir spesielt interessant å se på hva som kommer i finanssektoren.

Mjaaland forteller at biometrisk autentifisering har hatt stor suksess andre steder i verden, blant annet på betalingsformer.

- Mer enn 80 prosent av alle japanske banker har biometri som en del av sine betalingsløsninger. Teknologien er omfavnet også i Polen, sier Mjaaland.

Sikkerhetskonsulenten mener at biometri til nå har vært drevet frem av store statlige immigrasjonsprosjekter, som eksempelvis amerikanske US Visits. Men han tror teknologien nå beveger seg mot næringslivet og mer kommersiell anvendelse.

Og dette rimer med Gartners hypekurve hvor biometrisk autentifisering i år har blitt definert som modent, med en oppadgående trend.

- Innen ti år vil vi se en utstrakt bruk av biometri, spesielt på betalingstjenester, sier Mjaaland.

SAS mener noe helt annet enn Norwegian, les videre på neste side!

Les om:

Sikkerhet