IBM-kjør for bedre trafikk

IBM-kjør for bedre trafikk

Ny teknologi skal gi bedre trafikkforhold og miljø, lover IBM i et nytt utspill.

IBM har presentert en serie tekniske nyvinninger som skal bidra til bedre trafikkforhold og renere miljø. Teknologien er ment å forhindre bilulykker, redusere rushtrafikken og minske klimautslippene.

I sin presentasjon bemerker selskapet at hele 34 milliarder liter drivstoff hvert år går rett ut i atmosfæren på grunn av kødannelse. Trafikkulykker koster hundrevis av milliarder kroner, og antall flypassasjerer som reiser hvert år ventes å doble seg til syv milliarder innen 2020.

Ekstra sans

IBM ser for seg at nye teknologier kan begynne å avhjelpe de omfattende problemene allerede i løpet av et par år. En av teknologiene selskapet nevner er et system for å "sanse" andre kjøretøyer og farlige veiforhold. Kjøretøy vil vil oppføre seg som om de har reflekser, utveksle informasjon, endre atferd når bilen møter hindringer og gi sjåførene relevante tilbakemeldinger.

LES OGSÅ: Tar mobilen på flekken

De nye teknoloigien er også rettet mot offentlig transport. Reisende kan få beskjed om buss- og togforsinkelser gjennom mobiltelefonen. Og ved hjelp av sensorer, GPS-teknologi og kommunikasjonsutstyr i buss/tog kan pendlere bli opplyst om neste avganger eller alternative, raskere ruter.

Taleteknologi

Nye systemer for stemmegjenkjenning kan sørge for at bilister kan få oppdatert reiseinformasjon, styre musikkanlegg, luftkjøling, lese og sende e-post eller ringe hjem med talestyrt utstyr. Dermed blir det lettere å holde hendene på rattet og øynene på veien hele tiden.

IBM nevner ikke detaljer i denne teknologien i sin pressemelding, men det er en kjent sak at mye slikt utstyr allerede finnes i en del avanserte biler.

IBM nevner også Intelligente trafikksystemer for å bedre regulering av trafikklys slik at det ikke oppstår køer, og at veien åpnes for utrykningskjøretøyer. Ny sensorteknologi, GPS og satellitter gir bilister tips om alternative kjøreruter. Mindre kø betyr mindre forurensing og renere byluft.

Reisende får mer kontroll over ruteendringer og tapt bagasje. Smarte systemer skal ”forutse” forsinkelser og omdirigere passasjerene før de er strandet på flyplassen.

Sikkerhet