Id-tyveri mer pop enn narko

Id-tyveri mer pop enn narko

Det har blitt mer lønnsomt for bander å stjele bærbare pc-er enn å selge narkotika.

Bærbare pc-er har blitt verdifullt tyvegods. Ikke bare selveste boksen, men særlig informasjon som passord og følsomme opplysninger som ligger lagret på den. Id-tyveri har dermed fortrengt narkotika fra topplassen av mest lønnsomme aktiviteter, mener sikkerhetsselskapet Trend Micro.

Det er den gamle sikkerhetstraveren David Perry som påstår at flere profesjonelle krimbander har droppet narkotika for å konsentrere seg for fullt om tyveri av bærbare pc-er.

LES OGSÅ: - Folk gjør dumme ting med pc-en sin

- Slike bander tar alle rom på et hotell, stjeler bærbare pc-ene, kjører dem gjennom et program for å hente ut all nyttig id- informasjon, og så kaster de pc-ene som om det er skallen til en peanøtt, sier sikkerhetssjefen til Computerworlds nyhetstjeneste.

Ifølge Perry har bandene programmer som er skreddersydd for å samle inn informasjon og presentere det i brukbart format.

- Slike data selger de videre på nett. De tilbyr det blant annet på chatte-kanaler. I USA koster dette samfunnet milliarder av dollar, sier han.

At bander svitsjer fra narkotika til id-tyveri synes Perry er en logisk utvikling. Stjeling av pc-er er langt fra så farlig som å bevege seg i narkomiljøet. I tillegg skal gevinstene være høyere enn ved narkohandel. Til slutt er id-tyveri enklere enn å handle i narkotika.

- Men det er ikke bare organisert kriminalitet. Vi ser at en stor del av pc-er som stjeles er tatt av kjente eller familie til offeret, sier Perry.

LES OGSÅ: - Iphone vil bli angrepet

Les om:

Sikkerhet