- IE8 best mot malware

- IE8 best mot malware

IE8 er kongen av malware-blokking, mens IE7 er dårligst ifølge en Microsoft-sponset rapport.

Nss Labs har på oppdrag fra Microsoft sjekket ut hvilke nettlesere som er best på å blokkere nettsider med ondsinnet programvare, melder Computerworld USA.

I den Microsoft-finansierte rapporten viser det seg at ferskingen Internet Explorer 8 (IE8) stikker av med seieren. 69 prosent av angrepssidene ble ifølge rapporten fersket av Microsoft-nettleseren, 39 prosent foran andreplassen Mozilla Firefox 3.0.7.

Testen gikk ut på at de deltakende nettleserne besøkte sider med såkalte sosialmanipulerende ondsinnede programmer. Denne typen ondsinnede sider vil forsøke å lure brukeren til å laste ned angrepskoden, for eksempel forkledd som Adobe Flash-oppdatering.

Sider som ikke krever brukerinteraksjon var ikke med i testen, selv om dette er et stadig økende angrepsscenario. I slike angrep vil typisk legitime sider infiseres med ondsinnet kode, slik som fjorårets store skandale der Norges nest mest besøkte nettsted MSN.no spredde trojaner via en falsk Honda-annonse.

Alle nettleserne i testen bruker malware-blokkeringsverktør eller antiphising-verktøy basert på sider som av ulike årsaker er puttet på en svarteliste. Hensikten er at nettleseren skal advare brukeren etter at adressen er skrevet inn, men før siden har åpnet seg.

Microsoft var alene om å finansiere rapporten for NSS. NSS-sjef Rick Moy medgir at dette er en uvanlig type oppdrag, men hevder like fullt at Microsoft holdt hendene unna.

IE7 og Opera på jumbo

I testen til NSS kom Safari 3 på tredjeplass. Den avslørte 24 prosent av sidene, til tross for at nettleseren ikke har en egen antimalware-funksjon -- men derimot antiphishing-funksjon.

Les også: Hacket Mac på ti sekunder

Chrome 1.0.154 avslørte 16 prosent av sidene. Denne nettleseren viste seg av en eller annen grunn å ta færre og færre sider etter hvert som testen gikk. NSS testet nettleseren mot sidene annenhver time 12 dager, og konklusjonen er at Chrome ble dårligere og dårligere på å fange opp sidene.

På jumbo kom Opera 9.64 og IE7, som tok henholdsvis fem og fire prosent av sidene.

- De ga omtrent null beskyttelse mot malware, som det skrives i rapporten.

- Vær kritisk

NSS har et bra rykte som testbedrift ifølge Gartner-analytiker John Prescatore, men han oppfordrer likevel folk til å lese testen med kritiske øyne.

Han stiller spørsmål til hvorvidt prosentandelene reflekterer hvordan nettlesere, og kanskje enda viktigere, brukere, faktisk fungerer.

- Hvis du ser på hvordan Firefox 3 virkelig brukes, og hvordan IE8 brukes, og ser på deres typiske bruker, tror jeg neppe det blir noen betydelig forskjell i blokkeringen av ondsinnede sider. De bruker veldig like databaser, sier han.

Faktisk bruker både Firefox, Chrome og Safari samme svarteliste: Google Safebrowsing Api. Moy fra NSS har ingen forklaring på hvorfor disse kom forskjellig ut, men tror kanskje nettleserne håndterer listene forskjellig og at de potensielt har egne algoritmer.

Sikkerhet