- Ikke akkurat Norges Bank

- Ikke akkurat Norges Bank

Apples kopisperrer var hjelpeløse mot musikkpirater, mener forbrukerombud Bjørn Erik Thon. Han tror piratmarkedet blir mindre attraktivt med et bedre lovlig tilbud.

Nyheten om at EMI vil tilgjengeliggjøre hele sin platekatalog (unntatt The Beatles, vel og merke) på Itunes, falt naturlig nok i god jord hos Forbrukerombudet, som satte i gang en prosess rundt dette i fjor vår.

LES OGSÅ: DRM-fri musikk på Itunes

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon vil ikke ta hele æren for det som har skjedd, men er samtidig klar på at dette neppe ville kommet så raskt uten presset som ble satt i gang fra Norge og siden fulgt av en rekke andre land.

- Det var et stort gjennombrudd i går. Men det er mye som gjenstår. Jeg tror de andre kommer etter, men vi må holde presset oppe likevel. Det er mange andre selskaper involvert. Jeg tror blant annet at Microsoft ikke vil være noe dårligere enn dette. Jeg vil tro at de nå i alle fall ikke vil tilby EMIs katalog med kopisperrer.

Dårligere pirat-vilkår

Ifølge Thon har det mangelfulle kommersielle tilbudet av musikk til digital nedlasting bidratt til at mange har oppsøkt piratnettsteder og ulovlig fildeling.

- Det spørs om kopisperrene har hjulpet noe særlig mot piratvirksomheten. Fairshare, Apples DRM, er jo ikke akkurat Norges Bank. Jeg tror mange har et oppriktig ønske om å kjøpe digitalisert musikk lovlig.

LES OGSÅ: EMI slipper alt fri

Thon tror også at åpningen av sperrene gjør at konkurransen blir langt større, og at mulighetene blir bedre også for andre musikkbutikker enn Itunes.

- Men er det deres press som har utløst dette? Itunes har jo ikke egentlig vært noen kommersiell suksess?

- Dette ville nok kommet før eller senere uansett. Markedet har på ingen måte tatt av, så det ligger helt klart også kommersielle hensyn bak dette. Men det hadde neppe skjedd såpass raskt om det ikke hadde vært for presset vi satte i gang.

LES OGSÅ: Ipod-brukere handler ikke på Itunes

Sterk tvil

Thon minner om at svært mange tvilte på at forbrukersaken ville lykkes.

- Det kom dommedagsprofetier fra plateselskapene da vi snakket om dette i juni i fjor. I høst ble vi latterliggjort på kommentarplass i Financial Times.

Marte Thorsby, leder i Ifpi, paraplyorganisasjonen for de store plateselskapene, vil ikke antyde om andre vil følge i EMIs fotspor.

- Det er det umulig å si noe om. Det blir det opptil hvert enkelt selskap å vurdere.

- Men DRM har vært et viktig våpen for plateselskapene i kampen mot piratvirksomhet. Hvilke konsekvenser får EMIs valg, tror du?

- I den grad DRM skal anvendes, har vi vært opptatt av interoperabilitet, altså at innholdet blir tilgjengelig for flere spillere. Men det er umulig å si noe nå om hva de andre selskapene kommer til å gjøre, sier Thorsby.

Les om:

Sikkerhet