Ikke gå i Valentines-fella

Ikke gå i Valentines-fella

I dag er det mange som vil forsøke å svindle deg på nett. Farlig på en dag vi ifølge undersøkelse er ekstra rause.

Det er Valentines Day i dag, en dag mange skurker tradisjonen tro benytter til å lure intetanende nettbrukere.

«Det sies at kjærlighetens veier er uransakelige. Fullt så barmhjertig er dessverre ikke dagens virkelige nettverden,» skriver Eurosecure i en pressemelding.

Du advares herved: Frierbrev fra fremmede på en dag som dette betyr ikke nødvendigvis at noen er glad i deg. Det er ikke en gang sikkert frierbrev fra bekjente er reelle.

Valentines Day stiller seg i rekke med andre amerikanske merkedager som Halloween som en av de dagene da nettruslene virkelig viser seg fra sin mest manipulerende side.

Økende

Særlig deling av lenker som tilsynelatende sender deg til romantiske kort, dikt, sanger eller videoer bør du være varsom med, mener Eurosecure.

- Akkurat dette preger i økende grad Valentines Day, da vi gjennom sosiale nettverk og plattformer deler stadig mer oss mellom, sier Christian Teien Sørensen, Norgessjef i Eurosecure.

Han råder folk som får kjærlige hentydninger fra kjentfolk på nettsamfunn, som kommer helt uventet på, å ta kontakte med avsenderen for å få bekreftet at kjærlighetserklæringen er reell.

Vær kritisk

- Selv om det kan være pussig å spørre om du faktisk har vist meg kjærlighet på Valentines Day, kan det være den mest kjærlige oppfølgingen du gjør overfor vedkommende i år - da det kan tenkes at han eller hun er blitt infisert – og derfor sprer smitten videre. Det er ekte kjærlighet!

Sørensen råder deg til å være like kritisk på nett som du ville vært om du fikk uforbeholdne kjærlighetserklæringer på åpen gate.

I en annen pressemelding varsler DnB hva bankdatamaskinene står overfor idag: En av fem nordmenn vil kjøpe Valentinsgaver til i gjennomsnitt 552 kroner, til sammen over 440 millioner kroner. I Oslo har folk gått helt av hengslene. Der vil den enkelte bruke over tusenlappen, viser en undersøkelse Synnovate har gjort for banken.

– Over 500 kroner er mye penger å bruke på Valentinsgaver. Skikken går ut på at du skal sende et kort eller gi en ekstra oppmerksomhet, og det behøver ikke koste mye, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Sikkerhet