Ingen dommedag med Downadup

Ingen dommedag med Downadup

Den nye versjonen av Downadup har aktivert seg, men gjør ikke ugagn. Ikke ennå.

Ikke nok med at man må leve med å bli lurt i tide og utide 1. april, men ormen Downadup/Conficker aktiverte også en ny versjon denne dagen: Downadup.c.

Mange har fryktet hva den nye versjonen kunne gjøre med maskiner og infrastruktur. Ormen har infisert millioner av pc-er, muligens så mange som ti millioner, og resultatet om ormen hadde hatt virkelig onde hensikter kunne blitt svært alvorlig.

Men, som du ser: Verden består.

LES OGSÅ:

Avslør Downadup på nettverket ditt

- Disse gutta har ingen planer om å ta ned infrastruktur. Det ville skilt dem fra sine offer, sier Paul Ferguson i Trend Micro til vår nyhetstjeneste.

Downadup.c har begynt å kontakte sine servere for å få eventuelle ordre og nedlastninger, men foreløpig skal ingenting ha skjedd. Ormen konsentrerer seg altså fortsatt om å kopiere seg, uten å gjøre noe mer utover det.

Men ikke len deg tilbake, Norges it-sjefer. For faren er overhodet ikke over.

- Det ville vært dumt for skaperne å gjøre noe nytt akkurat nå, ettersom alle var klar over at noe ville skje. Om noe skal skje, vil det sansynligvis skje om noen dager, tror Ferguson.

LES OGSÅ:

Snart smeller mystiske Downadup

Hva neste skritt for ormen som nå "eier" millioner av pc-er er, vet ingen bortsett fra skaperne. Men virusanalytiker Snorre Fagerland hos Norman har sine tanker.

- Jeg vil tippe at neste skritt vil være å distribuere adware og spyware, forteller han.

- Det er lagt opp til at noe mer kan skje, så det venter vi på. Samtidig er vi i vårt stille sinn fornøyd med at de venter og drar det hele ut. Det gir oss mer tid til å lage mottiltak.

Les om:

Sikkerhet