Ingen IE-bønn

Ingen IE-bønn

Microsoft starter obligatorisk oppgradering fra IE6.

Nettleseren IE6 har vært en dundrende suksess for Microsoft. Nå er den i ferd med å bli en dundrende hodepine.

Obligatorisk automatikk

Etter å ha forsøkt å overtale gjennom kampanjer og sterke anbefalinger gjennom flere år, er det slutt på at oppgradering til en nyere nettleser er frivillig. Nå har Microsoft startet å oppgradere alle IE6-installasjoner automatisk til IE8 for XP eller IE9 for Windows Vista/7. Først ut er Brasil og Australia, deretter er det suksessivt kloden rundt. Bakgrunnen er beskrevet i en artikkel på IE-bloggen til selskapet.

Den store installerte basen av IE6 er et problem av to hovedgrunner. For det første er det dyrt å hele tiden utvikle nettsider basert på en netteknologi som i nettlesersammenheng er temmelig arkaisk. Denne utfordringen gjelder både for bedrifter som fortsatt har IE6 som standard, men også for alle som må ha en nettside som IE6 kan lese. Det er langt flere.

Den andre er sikkerheten. Det er vanskelig å sikre IE6 mot nye trusler som nytter et nyere miljø, noe som gjør at nettleseren blir et konstant svakt sikkerhetspunkt for et operativsystem som ellers står seg bra sikkerhetsmessig.

Kan unngås

Dette er første gang at en oppdatering av Internet Explorer er gjort obligatorisk gjennom automatikken i Windows Update. TIdligere har oppdateringene vært et frivillig tillegg.

Bedrifter og andre som fortsatt vil tviholde på IE6, vil slippe unna med å skru av automatisk oppdatering i Windows Update. Med følgefaren at Windows ikke får andre oppdateringer som er vesentlig for å opprettholde sikkerheten.

I Norge er det svært få som fortsatt bruker IE6. Det er ikke sagt noen om når denne oppgraderingen blir gjeldende for disse norske kundene.

Sikkerhet