Innbrudd i USA-departement

Innbrudd i USA-departement

Energidepartement i Washington har blitt angrepet. Angriperne var trolig på jakt etter høysensitive data.

Et angrep mot det amerikanske energidepartementet ble bekreftet før helga.

Som vanlig er blitt, var målet informasjon og personopplysninger.

Det føyer seg også inn i en trend der målet er å legge igjen agenter som gjør at opplysninger kan hentes ut på et senere tidspunkt. Gjerne etter at det første forsøket er oppfanget.

Personlig info, ikke statlig

Angrepet skal ha startet for et par uker siden, og noen hundre ansatte fikk personlig identifiserbar informasjon frastjålet. Det skal også være funnet indikasjoner på at det ble forberedt et angrep der målet var annen sensitiv informasjon fra det statlige departementet. Kilder forteller at ingen slik informasjon ble stjålet i dette angrepet.

Energidepartementet i Washington er ikke bare ansvarlig for energiforsyningen i sambandsstatene. De har også en avdeling for kjernekraftsikkerhet som involverer sikkerheten for arsenalet av kjernevåpen og tilhørende infrastruktur i supermakten.

Det er The Washington Free Beacon som melder dette. Nettstedet er eid av en av de politisk konservative tenketankene og bruker en god del plass til å spekulere over hvor mye som tyder på at dette er et kinesisk angrep. Detaljene fra overvåkingsmyndighetene og politiet gir imidlertid så langt ingen indikasjon på hvem som står bak.

Angrepet hadde et omfang av 14 servere og 20 pc-er. De første mottiltakene er tetting av svakhetene som ble brukt under angrepet. Det legges også nye lag av sikkerhetsverktøy for å redusere risikoen for framtidige angrep.

Spionasje i det stille

Det er ingen hemmelighet at de fleste land med ambisjoner bygger kapasitet til å foreta svært sofistikerte angrep mot andre lands datasystemer. Målet med slike angrep er å skaffe mest mulig informasjon uten at den angrepne merker det.

Dette speiler moderne dataangrep mot privatpersoner – det er ikke lenger et mål at en person skal vite at et angrep er underveis eller avsluttet. Målet er ikke berømmelse, men penger. Og bedrageren avskyr oppmerksomhet.

Energiforsyning er et brennhett tema og sensitivt i de fleste siviliserte samfunn, og et yndet mål for spionasje. Ikke bare for politisk etterretning, men også for teknologi. Å stjele personlig informasjon kan både være en kilde til å utgi seg med falsk identitet, og de kan brukes til å presse personer eller nærstående for flere opplysninger.

Les om: