Intel utvikler datamaskin som leser tanker

Intel utvikler datamaskin som leser tanker

Vil gjøre det det mulig å diktere e-post og søke på internett bare ved å tenke, hevder Intels forskere.

Forskere hos Intel lager detaljerte kart som viser aktivitet på områder i hjernen som assosieres med individuelle ord. En datamaskin kan så tolke hvilke ord brukeren tenker på, ved å analysere hjerneaktiviteten og sammenstille denne med kartet, skriver den britiske avisen Telegraph.

LES OGSÅ:

Neste generasjons harddisk

Skanner hjerneaktivitet

Dagens hjernestyrte datamaskiner krever at brukeren må forestille seg fysiske bevegelser for å styre en markør på en skjerm. Den nye teknologien skal kunne tolke ord direkte mens de tenkes.

Innledende tester av systemet har vist at datamaskinen kan tolke seg fram til ord ved å se på lignende hjernediagrammer og å se på nøkkelforskjeller som antyder hvilket ord man tenker på.

Apparatene som trengs for å lese gode nok detaljer i hjerneaktiviteten er per i dag store og dyre magnetresonanstomografi-skannere (MRI), slike som brukes på sykehus. Men det jobbes med å lage mindre utstyr som kan brukes omtrent som hodetelefoner, og som kan lage bilder av hjernen som er detaljerte nok, forteller Dean Pomerleau, forskningssjef hos Intel Laboratories, til Telegraph.

LES OGSÅ:

Intel vil inn i telefonen din

Skriv e-post med tankene

- Et substantiv med en fysisk tilknytning, som for eksempel en spade som du graver med, produserer aktivitet i den motoriske delen av hjernebarken fordi dette er området som styrer fysiske bevegelser, forteller Pomerleau.

- Et ord som relateres til mat, for eksempel eple, produserer aktivitet i områder av hjernen som har med sult å gjøre. Slik kan datamaskinen ganske raskt tolke seg fram til kvaliteter ved hvert ord som det tenkes på.

- Vi driver nå og kartlegger aktiviteten en gjennomsnittlig hjerne produserer når man tenker på forskjellige ord. Det betyr at du vil kunne skrive brev, åpne e-post eller søke i Google bare ved å tenke, sier Pomerleau.

Intel har allerede en fungerende prototype som kan fornemme ord som "skrutrekker", "hus" og "låve", ved å måle omkring 20 000 punkter i hjernen. Når hjerneskanningsteknologien blir mer sofistikert vil datamaskinens evne til å skjelne tanker bli bedre og bedre.

LES OGSÅ:

Minibærbare med ansiktsgjenkjenning

Storebror ser deg?

Direktør for Intel Laboratories, Justin Ratner, sier til Telegraph at tankelesing er det ultimate brukergrensesnitt.

- Dette kommer til å vekke bekymringer omkring personvern som vi er nødt til å finne ut av, men det som er sikkert er at mennesker ikke lenger vil være begrenset til å bare bruke tastatur og mus, sier Ratner.

Les om:

Sikkerhet