iPad i hendene på e-bokpirater?

iPad i hendene på e-bokpirater?

Nedlasting av piratkopierte e-bøker økte med 78 prosent de første ukene etter at iPad ble lansert.

På 28 dager solgte Apple over én million iPad-er. I løpet av samme periode ble over 1,5 million e-bøker lastet ned fra Apples nye e-bokbutikk, iBookstore.

Ifølge nettstedet Torrentfreak økte antall e-bok-nedlastinger med hele 78 prosent de første par ukene iPad var i salg, melder GoodEReader.com.

Antallet er relativt lite sammenlignet med nedlastinger av piratfilmer, -musikk og -spill, men det er likevel ikke ubetydelig.

DRM

iPad har støtte for e-bokformatet ePub og på amerikanske iTunes Store finnes det en gratis iBooks-applikasjon for nedlasting av e-bøker fra iBookstore. Det finnes flere andre e-bok-applikasjoner for iPad, blant annet Amazons egen Kindle-app.

De fleste e-bøker kommer med DRM-restriksjoner som skal forhindre at bøkene blir delt og kopiert, men ser i stedet ut til å bidra til det motsatte.

- Hvis trenden fortsetter kommer forfattere og forlag til å bli rammet, særlig fordi bøker som bruker ePub-filformatet, som er kompatibelt med iPad, iPhone og touch, er så bredt tilgjengelig på nettet, skriver Nick Spence i britiske Macworld.

Det er ikke kjent om iBooks og iBookstore vil bli tilgjengelig når iPad kommer til Norge. Her til lands lar fortsatt en felles lansering av norske e-bøker vente på seg.

Sikkerhet