iPad ikke fritatt for sikkerhetssjekk

iPad ikke fritatt for sikkerhetssjekk

På amerikanske flyplasser slipper du å ta iPad-en ut av bagen. Men ikke i Norge.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter har for lengst bestemt at flypassasjerer normalt ikke trenger å ta iPad-en sin ut av vesken, bagen eller ryggsekken under sikkerhetskontrollen på flyplasser.

I Norge og resten av Europa insisterer imidlertid myndighetene på at en iPad er likestilt med en bærbar pc og må kjøres separat gjennom sikkerhetsskanningen på flyplassene.

Temaet diskuteres heftig verden rundt, for mange nettbrett-brukere opplever sikkerhetsskanningen av nettbrett som unødvendig bryderi. Dessuten er mange redd for tyveri og forveksling.

Når to-tre pc-brukere går gjennom sikkerhetskontrollen på en flyplass like etter hverandre, er det stor statistisk sannsynlighet for å de bærbare pc-ene deres er så forskjellige av utseende at det er liten fare for forveksling.

Men alle iPad-ene som florerer blant de reisende, er stort sett helt like å se på. Riktignok kan man nå få både sort og hvit iPad, men det gjelder bare fronten. På baksiden er alle grå og til forveksling like.

I tillegg til faren for forbytting er tyveri av gjenstander som sendes gjennom sikkerhetsskanning fortsatt et problem på flyplasser, selv om nye EU-regler fra i fjor gjør at ingen lenger skal kunne komme seg inn til sikkerhetskontrollen uten å ha vist ombordstigningskort først.

Liberalisering i USA

Det amerikanske transportsikkerhetstilsynet (Transportation Security Administration – TSA ) fastslo allerede i fjor sommer at en iPad generelt ikke trenger å tas ut av veska når man sender den gjennom sikkerhetsskanning på flyplassen.

Resultatet ser ut til å ha blitt at man bare unntaksvis blir bedt om å pakke ut iPad-en sin og sende den separat gjennom skanningen på amerikanske flyplasser, mens det i resten av verden synes å råde mye kaos og forvirring i dette spørsmålet.

Vi har ingen statistikk på dette, men etter å ha lest gjennom mange internett-debattfora om emnet ser det ut til at man stort sett må være forberedt på å pakke ut iPad-en og sende den separat.

Den amerikanske begrunnelsen for å frita iPad fra separat skanning er at iPad er en liten enhet (les: en liten og ganske lukket enhet som det er vanskelig å plassere eksplosiver eller narkotika i) og at eierne gjerne bærer iPad-en med seg i en liten veske uten en masse tilbehør.

Under skanningen av en bag eller sekk med en bærbar pc, kan bildet bli forstyrret av eksterne disker og mye annet tilbehør som brukere av bærbare pc-er frakter med seg. Derfor er det viktig at de bærbare pc-ene blir skannet separat, mens iPad-en altså stort sett kan slippe slik sjekk.

TSA understreker imidlertid at sikkerhetspersonalet på flyplassen fortsatt kan kreve at du tar ut iPad-en for separat sjekk dersom de ikke får et klart bilde av den når de skanner håndbagasjen din.

Å protestere mot separat skanning er hverken fornuftig eller aktuelt, for det er det lokale sikkerhetspersonalet som bestemmer.

Uansett har spørsmålet skapt en uendelighet av debatt på internett. Hvis du googler ordsammensetningen «ipad airport security», vil du få opp over tre millioner treff.

Norge og Europa sier nei

Norge og resten av Europa, i hvert fall EU, er på kollisjonskurs med amerikanske myndigheter i vurderingen av sikkerhetsrisikoen som iPad representerer. Litt paradoksalt, i og med at mange europeere ga uttrykk for at amerikanerne overdrev behovet for nye sikkerhetstiltak i kjølvannet av terrorangrepet mot New York i 2001.

I motsetning til i USA anses iPad i vår del av verden som en hvilket som helst datamaskin og må skannes separat. At det i en del tilfeller ikke skjer, er en annen sak.

Reglene er uansett klare, ifølge kommunikasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet. Til Macworld.no sier han:

- Norge forholder seg til de felleseuropeiske sikkerhetsreglene for luftfarten. Der heter det i dag at elektroniske instrumenter som datamaskin og kamera skal kjøres separat gjennom sikkerhetskontrollen. I EU betraktes iPad på linje med pc, inntil det eventuelt blir noen endring på dette i de felleseuropeiske sikkerhetsreglene.

Økende fare for forveksling

Problemstillingen med forveksling av iPad-er er blitt større i senere tid i takt med at stadig flere bedrifter utstyrer de ansatte med iPad til bruk i embeds medfør. Problemet er at de lett blandes sammen når man skal forlate et møtebord. Først når man slår den på igjen senere, oppdager man at man har fått med seg kollegaens iPad – og vice versa.

Det er dette problemet mange frykter skal oppstå på flyplassene etter hvert som folk ikke bare har med seg en bærbar pc, men også en iPad i vesken. Argumentet om at iPad-en i denne sammenheng bare er en forstørret iPhone, som ikke må skannes separat, aksepteres foreløpig ikke av europeiske sikkerhetsmyndigheter.

Argumentet fra vår amerikanske søsterpublikasjon PC World om at mindre sikkerhetssjekking er en av grunnene til at man bør ta med seg iPad i stedet for bærbar på reise, holder derfor ikke på denne siden av Atlanterhavet.

Sikkerhet