- iPad det sikreste nettbrettet

Det er over en halv million nettbrett i Norge, og storebror iPad er den sikreste. Det viser en ny analyse.

Publisert Sist oppdatert

Du trodde kanskje Apple-produktene bare er glinsende, pene å se på og med lekre brukergrensesnitt?

Vel, nå har sikkerhetsselskapet Watchcom utført en analyse av de mest utbredte operativsystemene for nettbrett i Norge, inkludert Apples iOS, Android og Blackberrys Tablet OS.

Og iOS endte på en soleklar førsteplass.

iPad tryggest

Watchcom har testet iPad 2 med IOS 4.3.5, Blackberry Playbook med Tablet OS 1.0.7 og Acer Iconia Tab A500 med Android 3.0.1. Testen konkluderer at Apples nettbrett er det tryggeste å bruke på jobben.

På andreplass ligger Blackberrys Playbook og tredjeplassen er tatt av Android. Analysen forutsetter forøvrig at nettbrettene ikke er jailbreaket.

Selskapet mener autentisering, kryptering og sikker kommunikasjon er kritisk for sikkerheten på nettbrett. I tillegg øker viktigheten av sikkerhet i tredjepartsapplikasjoner.

- iPad 2 er det sikreste nettbrett på markedet i dag blant annet fordi det kommer ferdig kryptert ut av esken. I tillegg bidrar Apples strenge godkjennelsesprosedyre for apper til at mange sikkerhetsutfordringer tilknyttet tredjepartsapplikasjoner håndteres på en god måte, sier Fred Habberstad, administrerende direktør i Watchcom i en pressemelding.

Han fortsetter med å fortelle at applikasjonsbutikkene i stadig større grad må ta ansvar for sikkerheten rundt nettbrett, og han forventer et større fokus fra applikasjonsbutikkene på sikkerhet i applikasjonene de tilbyr.

Som kjent ligger Android et stykke etter de andre på området rundt applikasjonssikkerhet, da de ikke tilbyr et godkjennelsesapparat for å luke ut skadelige applikasjoner.

Blackberry overrasker negativt

Samtidig virker det som Blackberry er på god vei for å øke sikkerheten rundt sine applikasjoner.

- På Playbook-en får du samtidig bedre kontroll over dine tredjepartsapplikasjoner enn på Android, sier Habberstad.

Noe overraskende er det riktignok at Blackberrys nettbrett bare så vidt unngår tredjeplassen.

Blackberry er tradisjonelt sterk på sikkerhet og kryptering, og frir hovedsaklig til bedriftskunder, og selskapets smarttelefon fikk førsteplassen i Watchcoms sikkerhetsanalyse av smarttelefoner tidligere i år.

- Nettbrettet krypterer bare jobbdata mens annen informasjon forblir ukryptert, sier Eirik Saltkjel, som leder Watchcoms analysegruppe.

PLAYBOOK: Nettbrettet fra Blackberry skuffer blant annet på grunn av mangel på kryptering av private data.

Jobbdata på Playbook-en er avhengig av synkronisering med en Blackberry-smarttelefon. Nettopp dette er årsaken til at Playbook-en kommer såpass dårlig ut i testen, ifølge Saltkjel. Skillet mellom jobb og privat informasjon smelter gjerne sammen på nettbrett for de fleste brukerne.

- Nettbrettet deles i mye større grad med andre, siden det brukes til arbeid og underholdning både hjemme og på farten, sier Saltkjel.

Portable enheter er lett å miste

Nettbrett er små, lette og med overalt. Dermed er det også lett å miste, glemme eller få enheten stjålet.

Siden de ofte inneholder mye sensitiv informasjon er det også viktig at nettbrettene tilbyr sikkerhetstiltak som fjernsletting av data, passordbeskyttelse og sletting av lokale data etter flere feilaktige påloggingsforsøk.

- Sikkerheten må stå i forhold til våre nye behov og virkeligheten i hverdagen med god innebygd sikkerhet, sier Saltkjel.

Sikkerhetsekspert Andreas Hegna, også han fra Watchcom, mener mobilitet og sikkerhet bør være en av de største utfordringene og prioriteringene for norske virksomheter.

- Den økte mobiliteten, gjennom bruk av smarttelefoner og nettbrett, gjør at virksomheter må stille helt nye krav til sikkerheten, enten brukerne er på jobb, på farten eller hjemme, sier han.

Ivareta sikkerheten på nettbrett

Hegna forteller at mange virksomheter opplever et regelrett kaos av ulike nettbrett som er kjøpt inn av ansatte og bedriften selv. Som følge av dette er det vanskelig for bedrifter å vite om deres data er sikre, og brukerne vet nødvendigvis ikke hva de kan eller må gjøre for å bedre sikkerheten på nettbrettet sitt.

I følge analysen er alle tre av nettbrettene som er testet flinke til å ivareta sikkerheten til arbeidsdata, selv om Blackberrys løsning er mangelfull når det gjelder å sikre private data.

Anbefaler ikke Android for bedrifter

iPad 2 har god støtte for sikkerhetspolicy, blant annet med låsing av enheten og komplekse passord.

I kombinasjon med applikasjonssikkerheten via sentralisert applikasjonsbutikk og innebygd kryptering gir nettbrettet fra Apple den beste og mest omfattende sikkerheten, ifølge analysen.

Android er det svakeste tilbudet i testen med manglende muligheter for å kryptere minnekort, og svak sikkerhetsprosedyrer rundt tredjepartsapplikasjoner.

- Kort fortalt er det vanskelig å anbefale Android til norske virksomheter basert på den helhetlige sikkerheten, hevder Hegna.