- Iphone-hackere er lovbrytere

- Iphone-hackere er lovbrytere

Installererer du applikasjoner på Iphone uten å bruke App Store bryter du kopirettslover, mener Apple.

Apple mener Iphone-hackere bryter loven om de forsøker å installere applikasjoner uten å bruk av App Store. Det går frem av dokumenter sendt til U.S. Copyright Office, USAs statlige kontor for saker og lover som omhandler opphavsrett. Electronic Frontier Foundation (EFF), en juridisk borgerrettsorganisasjon for den elektroniske verden, kaller Apples dokument for absurd.

Ifølge EFF er det første gang Apple går ut i offentligheten med sine meninger rundt såkalt «jailbraking», eller sperrebryting, i dette tilfellet definert som det å hacke en Iphone til å kunne installere tredjeparts applikasjoner som ikke ligger på Apples egen App Store. Iphone er i utgangspunktet sperret for den slags.

Apple argumenterer med Iphone-sperrebryting involverer kopirettsbrudd, ettersom prosessen som gjør det mulig avhenger av piratkopier av den såkalte «bootloaderen», programmet som får operativsystemet til å starte, samt operativsystemet i seg selv. Hver gang noen laster inn et sperrebrytingsprogram, slik som superpopulære Pwnage Tool, på en Iphone, brytes loven, mener selskapet.

Mozilla på EFF-laget

Og ikke nok med det, det hele fører til ytterligere piratkopiering, mener Apple. For når sperrene er brutt, kan man laste inn all slags øvrig piratkopiert programvare, både fra Apple og andre.

Apple har forfattet dokumentet som et motsvar på EFFs forespørsel i fjor, der de ba om at loven Digital Millennium Copyright Act (DMCA) gjør unntak for sperrebryting av mobiltelefoner.

EFF og flere selskaper på dets «lag» i saken, slik som Mozilla - selskapet bak nettleseren Firefox, vil at Copyright Office skal godkjenne at brukere skal kunne installere applikasjoner som ikke finnes gjennom App Store på sine Iphones uten at det innebærer et lovbrudd.

Sveiset panser og diktering

EFF kaller Apples syn på saken for absurd. Senioradvokat hos EFF, Fred von Lohnmann, drar paralleller til bilbransjen for å demonstrere nøyaktig hvor absurd han mener det er:

- General Motors kunne for eksempel fortalt oss at for vår egen sikkerhet bør all service bli gjort av en autorisert GM-forhandler, og kun med ekte GM-deler. Men vi ville aldri godtatt bedriftens formyndermentalitet som en rettferdiggjøring for å sveise igjen alle pansere og kalle folk som flikker på bilen i garasjen for lovbrytere, skriver han på EFF-bloggen.

Apple føler EFF forsøker å diktere hvordan Apple skal drive forretning.

- EFF forsøker tilsynelatende å bruke en lovbehandlingsprosess til å nekte DMCA-beskyttelse for teknologier som ødelegger for det EFF ser ut til å anta at ville vært en mer sosialt akseptabel forretningsprosess som er mer åpen, sier Apple ifølge Computerworld USA.

Sikkerhet