It-sabotasje mot Skatteverket

It-sabotasje mot Skatteverket

En systemutvikler i det svenske Skatteverket har fått sparken etter sabotasje mot it-systemet.

Gjennom direkte tilgang til kritiske it-systemer har en systemutvikler i det svenske Skatteverket i Stockholm hatt mulighet til å slå ut viktige funksjoner i myndighetenes it-system. En intern undersøkelse har avdekket at mannen har slettet kode og filer, unnlatt å oppdatere programmer og satt overvåkingssystemet ut av spill. Det slår Skatteverkets personalansvarsnemnd fast.

Anders Kylesten, sikkerhetssjef ved Skatteverket i Stockholm, mener sabotasjen har vært gjennomført med vitende og vilje, og avviser at det kan være snakk om forsømmelse eller manglende kompetanse.

– Han har slettet programfiler i overvåkingssysystemet. Det har blitt satt ut av funksjon uten at det har kommet noen insidentrapporter, sier han til Computer Sweden.

LES OGSÅ: Kan ikke stole på it-folk

Å bygge opp igjen de rammede systemene kan koste flere millioner kroner. Flere års utviklingsarbeid har gått tapt, og forverres av at de fleste av Skatteverkets it-systemer er egenutviklede og ikke kan gjenskapes fra standardprodukter.

Motivet for ugjerningene er ukjent. Foreløpig tyder ingenting på at sabotasjen har skjedd i forbindelse med svindelforsøk, skatteunndragelse eller for å skjule andre forbrytelser. Den sparkede mannen har klaget på avskjedigelsen, og sitter for øyeblikket i varetekt hos politiet.

Les om:

Sikkerhet