- It-sikkerheten må skjerpes

- It-sikkerheten må skjerpes

Norske bedrifter bryr seg for lite om sikkerhet. Det gir virus som Conficker fritt spill.

Data- og informasjonssikkerheten er god, hevder norske bedriftsledere.

Likevel har knapt halvparten av norske bedrifter og offentlige virksomheter gjennomført en risikovurdering i løpet av de siste 15 månedene, og bare hver fjerde svarer at de i svært stor grad oppdaterer programvaren sin.

- Bedrifter og offentlige virksomheter må skjerpe it-sikkerheten. De har i for liten grad oversikt over egen informasjonssikkerhet. Det er bekymringsfullt, sier direktør i Post- og teletilsynet Willy Jensen, i en pressemelding.

LES OGSÅ:

Risikovurdering

Tallene er hentet fra en undersøkelse som Visendi har gjennomført blant ledere i norske bedrifter og offentlige virksomheter i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsdag, som går av stabelen 28. - 30.april, og arrangeres av Post- og teletilsynet ved Nettvett.no, NorSIS og IKT-Norge.

Totalt har over 80 prosent av lederne har svart at data- og informasjonssikkerheten i egen virksomhet er god, meget god eller svært god.

Samtidig svarer bare 23,5 prosent av lederne at virksomheten i svært stor grad oppdaterer programvaren, mens 27 prosent svarer at de i stor grad oppdaterer programvaren.

40 prosent svarer at det er gjennomført en risikovurdering av informasjonssikkerheten i 2008 eller så langt i 2009. Det er i hovedsak virksomheter med opp til 24 ansatte som ikke har gjort en slik risikovurdering.

- En virksomhet som ikke har oppdatert programvare, bør ikke hevde at informasjonssikkerheten er god, sier Willy Jensen.

- Conficker-viruset som har angrepet mange datasystemet til bedrifter og offentlig virksomheter, har vist hvor alvorlig konsekvensene kan bli når programvaren ikke er oppdatert.

LES OGSÅ:

Manglende oppdatering

I fjor kom det over en million nye dataormer og –virus. Enkelte dager kom det opptil 10.000 forskjellige varianter. Med enkle tiltak kan vi alle gjøre mye for å unngå dataangrep og tap av viktige data, mener PT.

Noen minutters innsats fra hver enkelt, vil bidra til at it-sikkerheten i Norge blir vesentlig bedre. Det vil igjen forhindre at mange datasystemer og pc-er krasjer.

www.nettvett.no og www.norsis.no er det informasjon om hvordan en kommer i gang med en risikovurdering.

Les om:

Sikkerhet