- Jeg vet hvor du bor

Snart kan du bli straffet for å laste ned ulovlig innhold. Bak teknologien står en bergenser med en utrolig historie.

Publisert Sist oppdatert

La oss ta det raskt: Da bergenseren Tommy Stiansen var ti år gammel, fikk han sin første datamaskin. Han hang på BBS-er, kodet og ringte opp banksentraler: Han var en aldri så liten hacker.

Senere, etter to år på It-akademiet, startet han sitt første firma: Tradeit. Det startet med nettdesign, og senere stiftet han et nytt selskap, Pluto Communications, som blant annet utviklet et betalingssystem for teleoperatører. Stiansen syslet også med et sikkerhetssystem: En boks som kunne overvåke nettverkstrafikk i et tredimensjonalt brukergrensesnitt.

Han tok boksen under armen og troppet opp hos amerikanske myndigheter, for så å prøve den på et nettverk som skulle være svært så sikkert. Det var det ikke. I alle fall ikke sikkert nok for at ikke boksen til Stiansen klarte å bryte seg inn.

- Kort og godt så endte møtet med at jeg fikk maskinpistoler rettet mot meg, og de lot meg ikke forlate stedet før klokka to om natta, forteller han.

- Men samtidig så sa en general at ”jaja, vi må vel kjøpe noen av disse boksene”. Etter det skjedde det store salg.

Pirat-profitt

Dermed var Amerika-eventyret i gang. Han pendlet ukentlig, samtidig som han satt på hybelen i Oslo og syslet med et nytt prosjekt. Det startet med at Stiansen ville laste ned en film, og lurte på hvor han kunne finne den. Han utviklet derfor et system som søkte gjennom diverse fildelingsnettverk for å finne bestemt innhold, og klarte å visualisere nettets piratvirksomhet.

Stiansen kom i kontakt med folk i USA som synes det hele var veldig spennende, og historien gjentok seg nok en gang. Pluto Communications ble til Nexicon Inc, og eventyret kunne skyte fart for alvor.

- Et halvt år etter at Nexicon ble stiftet, flyttet jeg til Malibu, forteller bergenseren over telefon fra USA.

- Og nå har vi utviklet et ganske spennende produkt.

Produktet til Stiansen overvåker piratvirksomheten på nett. De kan se hva som blir lastet ned hvor, og av hvem. Bruksområdene er mange. Først og fremst kan medieselskaper se hvor mye de taper på ulovlig nedlasting. Og de kan også gjøre noe med det. De kan gjøre piratvirksomhet til profitt, blant annet gjennom et system kalt GetAmnesty.

- Vi har de siste åtte månedene testet dette, forteller Stiansen.

Via systemet kan man sende brev i posten til de som laster ned noe ulovlig. I brevet står det gjerne at de må betale en regning for å unngå eventuelle søksmål. Brevet kan gå til alt fra nettsidene som huser innholdet, til 14 år gamle gutter som laster ned den siste Buffy-episoden. Hittil har det blitt sendt ut rundt 10 000 slike brev. De neste ukene skal det sendes ut enda flere.

- Og folk betaler?

- Ja, sier en kortfattet Stiansen.

FINNER DEG: Slik ser det ut. Systemet viser ifølge Stiansen hvor aktiviteten er, og man kan zoome seg fram til nettopp det huset du sitter i.

Kommer hit

Du er kanskje glad for at dette ikke har kommet til Norge. Men det smilet kan spares til en annen gang, fordi bergenseren forsikrer at det hele er på vei også til oss. Før jul regner han med at de er i gang med å sende nordmenn sinte brev, hvor de blir bedt om å gjøre opp for seg.

I USA blir internettleverandørene tvunget til å samarbeide med Stiansen og kompani, men hvordan de skal gjøre ip-adresser til gateadresser i Norge er ennå ikke helt sikkert. Men Stiansen forsikrer om at han har nok av triks opp i ermet, som for eksempel whois-søk og diverse andre måter å kryssjekke opplysninger på for å finne ut hvor folk bor.

- Vi er i kontakt med norske leverandører, samt andre leverandører på verdensbasis. Hvordan vi jobber med nettleverandørene er forskjellig fra land til land, her i USA er dem tvunget til å samarbeide med oss for å ikke selv være ansvarlig for ulovligheten. En viktig faktor er også at leverandøren vil få inntekter dersom dem samarbeider, der det er snakk om en betydelig inntekt, forteller han.

Datatilsynet tviler på at dette lar seg gjøre, men Stiansen sier altså at det hele kan være på plass før jul.

LES OGSÅ: - Er dette en aprilspøk?

En rapport Nexicon har laget, viser at de registrerte over 9000 ulovlige nedlastninger i Oslo i løpet av september. ”Heroes” var den mest nedlastede serien, og om skaperne vil jobbe med Nexicon, kunne altså rundt 9000 personer i Oslo fått et brev i posten i løpet av september.

- Jeg vil tippe at Norge ligger ganske høyt oppe på listen over ulovlige nedlastninger, i alle fall i forhold til folketallet, sier Stiansen.

Kundene til Nexicon inkluderer NBC Universal, Frank Zappa, diverse mindre amerikanske filmstudioer og pornoindustrien, samt nye kunder Stiansen ennå ikke kan oppgi.

Nexicon har også inngått et samarbeid med Youtube, for å hjelpe dem med å håndtere all piratvirksomhet som foregår på tjenesten deres. De skal også ha hatt en finger med i spillet da Pirate Bay i Sverige ble raidet i juni 2006, samt andre raid mot liknende sider.

Stiansen forteller at han ikke kjenner til noen andre bedrifter som tilbyr løsninger for å gjøre piratvirksomhet til kroner og øre.

LISTER: Systemet genererer lange lister over aktiviteten til piratsider og til de som benytter sidene.

- Vanvittig

Han forsøker nå å få patent på foretningsmodellen. Med tanke på den enorme piratvirksomheten som foregår, er det lett å få dollartegn i øynene når man tenker på hva en slik patent kan bety. Nexicon er i dag 19 folk som jobber utelukkende på utviklingssiden, andre sider ved driften er outsourcet. Målet er å ha 300 ansatte innen to år, med 70 prosent markedsandel.

- Vi vokser mot å bli et naturlig ledd mellom nettleverandørene og innholdsinnehaverne, forteller Stiansen, som nå er 32 år gammel.

- Drømte du noen gang om å komme dit du er i dag?

- Nei. Aldri. Jeg hadde for eksempel aldri sett for meg å bo i Malibu!

- Hvordan har opplevelsen vært?

- Utrolig spennende, og vanvittig lærerikt. Vi jobber med noen av de største aktørene i verden, og det er utrolig spennende å gjøre foretninger med de folka her borte. Men det har kostet en del smerte og tårer, forteller han.

- Har du noen tips til andre gründere som forsøker å komme dit du er?

- Aldri gi opp.”Stayer-evnen” er en karakteristikk de ser etter her, sier Stiansen.

- Vi strevde oss gjennom fire år uten inntekt. Men når du kommer over den første kneiken, da endrer ting seg plutselig. Dører åpner seg som har stått lukket i mange år.