Jentene angrer, gutta bare gliser

Jentene angrer, gutta bare gliser

Den største andelen av henvendelser til Slettmeg.no gjelder Facebook. Men også Google og dating skaper hodebry.

Slettmeg.no er en tjeneste som hjelper folk å bli kvitt uønsket informasjon på internett. De har akkurat sluppet statistikken for henvendelser i september, og forteller om jevn pågang av hjelpetrengende.

Norsis melder om en liten økning i sidevisninger, men omtrent det samme når det gjelder henvendelser. I august registrerte tjenesten 544 saker, mens september kunne by på 523.

Facebook på topp

Ikke uventet gjelder mange av henvendelsene til Slettmeg.no i september det sosiale nettverket Facebook. Hele 33,57 prosent omfatter nettsamfunnet, mens andre og tredjeplassen henholdsvis går til Google med 13,81 prosent og datingsider med 7,46 prosent.

Det betyr riktignok ikke at det er vanskeligere å bli kvitt uønsket informasjon fra Facebook enn andre nettsteder. Faktisk er det lettere å fjerne innhold fra Facebook.

- Innhold som du selv har lagt ut kan du jo slette selv, og når det gjelder bilder andre har lagt ut, så har Facebook rutiner for å fjerne slikt. Policyteamet i Irland er veldig raske og flinke, forteller Christian Meyer, seriorrådgiver for Slettmeg.no ved Norsis.

Det store antallet henvendelser angående den sosiale medie-kjempen skyldes sannsynligvis utbredelsen Facebook har, med nesten tre millioner registrerte norske brukere, og ikke uvillighet fra selskapets side.

Flest unge kvinner

Mange av de som kontakter Slettmeg.no er unge mennesker, med 9,93 prosent mellom 12 og 18 år, og 8,75 prosent mellom 18 og 25 år.

61,86 av henvendelsene prosent gjaldt uønskede oppføringer. 24 prosent gjaldt krenkelse, spesielt krenkende bilder og video (39,19 prosent), men også falske eller "hackede" kontoer og mobbing.

- Bildeproblematikken er gjerne en jentegreie. Jenter angrer oftere på ting de har lagt ut enn gutta, som gjerne bare gliser og lar det bli, forteller Meyer.

I enkelte tilfeller kan feil bilde på internett bli et alvorlig og svært ubehagelig problem.

- Vi har jo fått noen telefoner fra fortvilte folk som har fått private bilder på nett. Jenter som har sendt et nakenbilde til kjæresten sin, og slikt. Det er veldig viktig å forstå at digitale bilder lett kan havne i andre medier enn det du hadde tenkt, forteller Meyer.

Utfordret av gamle blogger

Flere henvendelser gjelder også sletting av gamle blogger og små, personlige nettsider. Også her er det flest kvinner enn menn som ber om hjelp fra Slettmeg.no.

- Jenter er mer aktive på blogger. Bloggene kan gjerne bli et problem senere, for når man mister interessen er det viktig å slette den, sier Meyer og fortsetter; "det er ofte for sent å angre seg når man skal ut i jobbsøk flere år etter du gikk lei av bloggen."

I tre av fire henvendelser bidro Slettmeg.no med konkrete råd og veiledning, eller henviste til informasjon og veiledninger som allerede er publisert på nettsidene til tjenesten.

Vis nettvett

Norsis anbefaler forebyggende grep gjennom å vise litt nettvett.

For eksempel med tjenester du mister interessen for, eller av en eller annen grunn ikke vil bruke lenger, så er det viktig å slette alt innhold og deretter avslutte konto eller profil hos tjenesteleverandøren.

Om du glemmer det, og senere kommer over slike tjenester mange år senere, er det stor sannsynlighet for at brukernavn og passord er glemt, og eposten du registrerte deg med ikke lenger er gyldig.

- Utfordringen er de små hobbysitene, hvor det ikke finnes noe apparat for å fjerne innhold, sier Meyer.

Samtidig anbefaler Meyer at man ikke bruker det samme brukernavnet og passord på flere tjenester, i det minste for å unngå at andre "hacker" seg inn i profilene dine.

- Du gjør deg veldig sårbar om du har samme passord på mange tjenester. Epostadressen din brukes normalt til å reaktivere en konto i blant annet sosiale medier. Da blir det komplisert om noen har kontroll på begge disse kanalene, skriver Norsis i rapporten for september.

Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) overtok driften av tjenesten Slettmeg.no 1. januar i år.

Les om: