Jobs vet hvor du befinner deg

Jobs vet hvor du befinner deg

Du tvinges til sanntidsovervåkning. Datatilsynet er kritisk.

"For yte lokaliseringsbaserte tjenester på Apple-produkter, kan Apple og våre samarbeidspartnere og rettighetshavere samle, bruke og dele nøyaktige lokaliseringsdata inkludert sanntids geografisk lokalisering av din Apple-datamaskin eller -enhet."

Dette er nå en del av Apples vilkår og betingelser man må godkjenne før man får bruke Itunes og App Store, melder Los Angeles Times.

Apple understreker at disse dataene er anonyme, men samtidig at enkelte tjenester "krever personlig informasjon for å fungere".

Kan brukes til reklame

Å vite hvor brukeren er blir en stadig mer vanlig funksjon, spesielt i mobilapplikasjoner. På den måten kan man for eksempel vise hvor man er når man skriver meldinger på Twitter.

Men det Apple åpner for i sine vilkår, er at din posisjon kan brukes til ting du ikke nødvendigvis er oppmerksom på. Som for eksempel å bli eksponert for reklame basert på hvor du befinner deg. Apple skriver i sine betingelser at personlig informasjon skal brukes til å "levere og forbedre våre produkter, tjenester, innhold og reklame".

- For å være helt ærlig: Jeg har ikke en Apple-telefon, og når jeg ser dette er jeg egentlig glad jeg ikke har det, humrer informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

- Om man skal tolke vilkårene bokstavelig så gir dette Apple utrolig mange rettigheter. Og jeg tror ikke folk helt forstår hvor uhyre potent slik informasjon er.

Holdning og handling

Skåra ser for seg at dataen kan brukes i markedsføringssammenheng.

Da kan aktører vite hvor du er, når du er der og hvor ofte du er på forskjellige steder. Slik kan markedsføring skreddersys akkurat deg, for eksempel via Apples nye reklameplattform Iad.

- Dette er åpenbart attraktivt for markedsøfrere, og kan avsløre sensitive ting om deg, sier Skåra.

Frykter du hva Apple vet om deg, kan man slå av sporingen på Iphone. Men Skåra ser ikke for seg at dette blir særlig utbredt.

Som han sier; det er lang vei mellom holdning og handling.

Leve uvitende

- Men hvor trolig er det at Apple vil misbruke denne informasjonen?

- Problemet er at det vet vi egentlig ikke, sier Skåra.

- Slik er det når man gir sin fulle og store tillitt til store, kommersielle aktører.

I Googles betingelser for Android står det noe liknende som i Apple sine. Om du bruker tjenester som henter posisjonen din, som Googles egne kartløsning, kan Google se hvor du er, og bruke informasjonen til blant annet markedsføring.

Les om:

Sikkerhet