Jubel uten sjampanje

Jubel uten sjampanje

DLD er lagt på is. Men Håkon Wium Lie legger ikke sjampanjen til kjøling.

- Det er fantastisk! Utrolig, utbryter Håkon Wium Lie på telefonen.

Den mangeårige Opera-teknologen, nå kanskje mest forkjemper for et åpent internett, gjør ikke noe forsøk på å holde tilbake gleden over EU-domstolens avgjørelse når vi får ham i tale.

- Er DLD helt død nå?

- Ja. I hvert fall Norges implementasjon. DLD ville jo bli veldig dyrt, så dette er en fantastisk mulighet for norske myndigheter til å legge saken på is, dypt nedkjølt. Så slipper de en stor regning.

Likevel tør han ikke tro at kampen for personvernet er helt vunnet. Wium Lie tror tilhengerne vil finne nye måter å formulere liknende tanker på, som kan falle innenfor regelverket.

- Vi vet jo at etteretningen gir blanke. De henter inn informasjon utenfor alt som står i DLD, og omgår regelverket ved at nasjon X overvåker nasjon Y.

- I den store sammenheng er DLD ubetydelig, men det er en viktig symbolsak, sier han.

Ikke mot overvåking

- Finnes det noe positivt ved DLD som bør tas med videre?

- Det positive med DLD var at reglene var skrevet ned. De var i hvert fall kjente. Og de forholdt seg tross alt til personvernlovgivningen, sier han.

- Jeg er ikke fundamentalt mot overvåking, jeg tror det er bra at noen passer på. Problemet med DLD er at den gikk så bredt ut, uten å gi politiet det de egentlig trenger, sier han.

Tross sin mangeårige innsats i kampen mot DLD har ikke Wium Lie benyttet anledningen til noen utagerende festing nå som seieren er innkassert.

- Nei, du vet, disse nørdemiljøene er dårlige på sjampisfeiringer, sier han.

Les om:

Sikkerhet