Julehilsen fra Koobface-ormen

Julehilsen fra Koobface-ormen

Takker Facebook, Cisco og Trend for hjelpen, og ønsker alle et godt nytt år.

Gjengen bak Koobface-ormen, som kaller seg selv Ali Baba og de 40 røverne, har lagt ut en litt spesiell julehilsen til it-sikkerhetsmiljøet.

Forskere fant julekortet da de gjennomgikk maskinene til infiserte maskiner før jul. Bakgrunnsbildet var endret til et snødekt landskap med Koobface-ormen og et tre med julelys, mens et script inneholdt en detaljert hilsen til navngitte sikkerhetseksperter.

”Vi ønsker dere lykke til i det nye året, og god jul til dere alle!” står det blant annet i kortet, som retter en spesiell takk til selskapene Kaspersky Labs, Trend Micro og Cisco, samt de uavhengige sikkerhetsforskerne Dancho Danchev og Sören Siebert.

- Vi stjeler ikke

I hilsenen forsøker Koobface-gjengen også å rettferdiggjøre ormens herjinger ved å hevde at de faktisk forbedrer sikkerhetssystemene til nettstedene som angripes, og mener Facebook er et godt eksempel. De avviser også at de tjener penger på å stjele passord, kredittkortdetaljer eller konfidensielle data.

”Når det gjelder alle systemene som krasjer, så er vi veldig lei oss for det. Vi jobber med saken :)”, står det å lese i scriptet.

Koobface, et anagram for Facebook, ble først oppdaget i desember 2008, og har senere spredt seg via en rekke andre sosiale nettsteder. Ofrene blir ofte lurt til å klikke på en lenke fra en venn som allerede er infisert, og laster dermed ned den skadelige programvaren. Ifølge Cisco er over tre millioner pc-er smittet av ormen.

Facebook anbefaler en rekke gratis antivirusscannere dersom du er usikker på om du er smittet, eller vil fjerne Koobface-ormen.

Les om:

Sikkerhet