Kaller ny Facebook-tjeneste ulovlig

Kaller ny Facebook-tjeneste ulovlig

Bjørn Erik Thon raser mot lokaliseringstjenesten, Facebook tilbakeviser.

Facebooks nye funksjon Places bruker telefonens gps til å fortelle hvor brukeren befinner seg. Den er lansert i USA, og skal rulles ut i resten av verden fremover.

Mobilbrukere kan velge å "sjekke inn", få opp en liste over steder i nærheten og velge det som passer best. De kan også velge om de vil inkludere hvilke Facebook-venner som er med seg, og dermed også fortelle verden hvor du befinner deg.

- Dette gjør det enda vanskeligere å ha kontroll med egne personopplysninger, mener Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Må endre selv

deres hjemmesider skriver tilsynet at de liker dårlig hvordan Facebook legger opp innstillingene på nettsamfunnet.

Om dine venner vil registrere at de befinner seg på et bestemt sted sammen med deg, får du første gang dette skjer spørsmål om du vil la vennene dine gjøre dette. Sier du ja en gang, får man ikke spørsmål neste gang noen ønsker å dele posisjonen din. Men man får beskjed om at noen har delt den.

Men "Friends can check me in to Places"-innstillingen står som standard av i Facebooks anbefalte innstillinger. Dette kan dog være annerledes om man har valgt andre innstillinger.

Internasjonalt nivå

- En slik praksis er i strid med europeisk personvernlovgivning, som krever at et samtykke skal være informert, uttrykkelig og frivillig, mener Thon.

Han varsler at han vil ta opp saken på et internasjonalt nivå. Tilsynet mener nemlig at man må være "mer enn gjennomsnittlig personverninteressert" for å unngå at ditt oppholdssted spres. "Slike tjenester vil utfordre samtlige krav til samtykket" mener Datatilsynet.

Avviser kritikken

Facebook mener på sin side at de ikke bryter noen lover. Talsperson for Facebook i Norden, svenske Jan Fredriksson, påpeker at brukeren selv må godkjenne at man vil benytte seg av tjenesten.

- Så her har nok Thon misforstått litt, sier Fredriksson.

- Vi anser dette som frivillig, og man kan alltids endre innstillinger i ettertid om man ikke lenger vil være med.

Han er ikke kjent med at Datatilsynet har tatt kontakt med dem ennå, men sier at "det må de bare gjøre".

(Computerworld skrev først at standardinnstillingene var at alle kunne dele lokasjonen din. Dette stemmer ikke, som påpekt overfor, og vi beklager feilen.)