Kan få ti år i fengsel

Kan få ti år i fengsel

Alt britiske Richard O'Dwyer gjorde var å legge ut lenker til andre nettsteder.

I 2007 satte den 24-årige briten Richard O'Dwyer opp nettstedet TVShack.net hvor han la ut lenker til andre nettsteder hvor man kunne finne informasjon om populære tv-programmer og serier.

TVShack.net inneholdt ikke noe som helst opphavsbeskyttet materiale - bare lenker til andre nettsteder og en fraskrivningsklausul som forklarte dette.

Ulovlig å lenke

30. juni 2010 blokkerte amerikanske ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) syv domener på internett for brudd på føderale lover om opphavsrett, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Ett av domenene var O'Dwyers TVShack.net.

ICE hevder de syv domenene var involvert i ulovlig distribusjon av kopibeskyttede filmer og tv-programmer på internett.

Noe som er veldig spesielt med saken er at de blokkerte nettstedene er beskrevet av ICE som steder som tilbyr tilgang eller lenker til andre nettsteder hvor piratkopierte filmer og tv-programmer ligger lagret.

Med andre ord, de som står bak de syv nettstedene, blant annet O'Dwyers, er ikke anklaget for brudd på opphavsrettslover (i USA), men for å vise veien til steder hvor slikt materiale kan finnes.

Kan bli utlevert til USA

ICE krever å få O'Dwyer utlevert til USA, noe den britiske innenriksministerens kontor gikk med på i mars i år.

Saken er anket, men dersom han skulle bli utlevert til USA risikerer den britiske statsborgeren O'Dwyer måtte tilbringe ti år i et amerikansk føderalt fengsel.

Dersom han faktisk skulle bli funnet skyldig i retten, vil det i tillegg sette en svært farlig presedens for fremtidige saker, ikke bare for tv- og filminteresserte, men for alle som er på nett.

En avgjørelse til fordel for staten kan nemlig åpne for at alle som deler lenker til andre nettsteder, for eksempel via Twitter, Facebook eller blogg, vil kunne straffeforfølges på grunlag av å legge til rette for piratkopiering.

Wales-støttet kampanje

Den britiske organisasjonen Demand Progress har i samarbeid med Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales startet en kampanje for å hindre at O'Dwyer blir utlevert til statene.

- Opphavsrett er en viktig institusjon, med gunstig moralsk og økonomisk hensikt. Men det betyr ikke at opphavsretten kan eller bør være ubegrenset. Det betyr ikke at vi bør forkaste gamle og ærværdige moralske og juridiske prinsipper bare for å tillate uendelige inngrep i våre borgerrettigheter i Hollywood-mogulenes interesse, skriver Wales på Demand Progress nettsted.

Du kan støtte kampanjen på Demand Progress nettsted.

Les om:

Sikkerhet