Kan vi stole på Google?

Kan vi stole på Google?

Hva vet Google egentlig om deg, og hvorfor bør du bekymre deg?

Har du e-postkonto hos Google, bruker du Google search, eller ser du annonser på nettet som er betjent av Googles DoubleClick? Da er sjansene store for at Google vet mer om deg enn du kanskje tror.

Vi stoler på Google med en hittil ukjent mengde av våre data. Alt fra hele søkeloggen vår (web history), e-post (Gmail), hvor du befinner deg, og kanskje til og med informasjon om helsen vår (Google Health). All denne informasjonen om deg lagrer Google på sine servere, og dermed oppstår det et personvernparadoks. Så hvorfor har det seg slik at vi kritiserer Facebook i hytt og pine så fort de bestemmer seg for å endre litt på sin personvern-policy, mens Google slipper unna, uavhengig av den enormen mengden data som samles om oss der?

For å kunne få en bedre forståelse over hvor stort Google faktisk er, kan du klikke deg inn på denne linken for å få et interaktivt tankekart av Googles imperie laget av PCWorld.com. Her kan du utforske over 100 av selskapets produkter, tjenester og invisteringer. Du kan se listen her.

Google: Bare positivt?

En av grunnene til at Google får pass av mange av oss når det gjelder personvern er kanskje fordi det er et navn mange har positive assosiasjoner til. Selskapet tilbyr en rekke gratis forbrukstjenester vi liker, fra Google Earth og Picasa bildebehandlingsprogram, til Google Docs. Når vi bruker alle disse programmene gir vi (ofte uten å være klar over det) Google en liten bit av våre personlige opplysninger, slik at Internett-giganten enda mer effektivt kan følge oss rundt på nettet og rette annonser mot oss.

Desto større Google blir og jo mer vi bruker det og forstår, desto mer blir toleransen vår utfordret. Den siste tiden har vi sett en litt annen side av Google. Den “mørke” siden av vår “avtale” med Google har kommet mer frem i lyset. En rekke personvernrelaterte søksmål, formelle klager, rykter og sladder - mye kan tyde på at vår entusiamse for Google er i ferd med å kjølne.

Avsky over innsamlet person-informasjon

I mai innrømmet Google at “Street View” samlet inn sensitiv personlig informasjon fra ukrypterte trådløse nettverk, samtidig som de samlet inn bilder av verdens veier. En personvernalarm brøt ut i Tyskland, der folk følte at Google hadde gått over streken. Avskyen bredte seg til USA og Google ble der anklaget for brudd på den føderale personvern-og-datainnsamlingsloven.

Google erkjente dette, men sa de ikke hadde visst om innsamlingen av ekstra data før inntil nylig, og at de skulle fjerne den. I mellomtidem er Google under etterforskning for saken i Tyskland.

Ikke første gang Google har måttet innrømme feil

Det er ikke første gang Google er på dypt vann i forhold til personvern. I februar kastet talsmenn for personvern seg over Google da de lanserte “Google Buzz,” et sosialt nettverk som avdekket Gmail-kontakter når brukerne benyttet seg av tjenesten.

Google-grunnlegger Sergey Brin innrømmet at det ble gjort feil da Google Buzz ble lansert. - Vi gjorde noen feil, og jeg skal ikke finne på unnskyldninger, sa han på selskapets Developers Conference i mai.

Ikke lenge før dette skjedde, ba Google om unnskylding da det ble oppdaget at Google kunne se hva du skriver inn i søkefeltet til nettleseren Chrome, og lagre det, sammen med IP-adressen din, alt før du har rukket å trykke på enter-tasten.

Listen over Googles mange personvern-flopper er lang, og deres mange feiltrinn har ført til stadig økende bekymring blant personverneksperter. I april sendte ti personvernledere fra land som Tyskland, Canada og Storbritannia klagebrev til Google der de uttrykte bekymring over selskapets retningslinjer for personvern. I brevet stod det blant annet at de mente å vite at Google er fullt klar over hva de gjør når de lanserer nye produkter og at de med hensikt velger å se bort fra de retningslinjer som finnes for personvern i mange land der deres programmer blir lansert.

Les om:

Sikkerhet