Katastrofal Mcafee-oppdatering

Katastrofal Mcafee-oppdatering

Antivirus gir blåskjerm for Netcom og tusenvis av Windows XP-brukere.

En oppdatering av antivirusprogramvaren Mcafee har medført hodebry for brukere av Windows XP verden over.

Oppdateringen av virusdefinisjoner flagget ufarlige filer operativsystemet trenger - som farlige, såkalt false positives. Mcafee har innrømmet tabben.

Ifølge brukerne fører oppdateringspakken til feilmelding eller blåskjerm, etterfulgt av en evig syklus av feil under oppstart og påfølgende restart.

Svchost.exe

Ifølge Mcafee-brukerne er det filen Svchost.exe, en velkjent vertsprosess for DLL-filer, oppdateringen har ment var farlig. Mcafees forum har blitt nedrent av kommentarer og Twitter har heller ikke stått stille etter tabben.

- Hvordan i helvete kan de legge ut en virusdefinisjonsfil som dreper en vital systemprosess?, spør en meget frustrert bruker i forumet.

- Over 1000 pc-er i bedriften min gikk ned på grunn av programvaren som skal beskytte dem, skriver en Twitter-bruker, mens en annen Twitter-bruker lanserer begrepet "Mcaffocalypse" for anledningen.

Mcafees forum gikk ned for telling grunnet all pågangen.

XP SP3

Det er brukere med Windows XP service pack 3 som berøres. Windows 7 og Vista-brukere ser ut til å ha gått klar.

- Våre innledende undersøkelser viser at feilen kan resultere i moderate til signifikante ytelsesproblemer på systemer med Windows XP SP3, bekrefter Joris Evers, selskapets talsmann, overfor Computerworlds nyhetstjeneste.

Mcafee ber brukere ikke laste ned oppdateringen, med mindre de allerede har gjort det, og har lagt ut gjenopprettingsinstruksjoner og en signaturoppdatering som fjerner effekten fra den dysfunksjonelle oppdateringen.

- Beklager

Brukere må laste ned og legge inn definisjonsfilen EXTRA.DAT. Om de sliter med reboot-runddansen, må maskinen startes i sikkerhetsmodus før filen legges inn i antivirusprogrammet.

Men tilgangen til denne filen har vært komplisert for mange forum-brukere, ettersom nettsiden til Mcafee har knelt under den store pågangen. Den kan dog også lastes ned fra andre deler av Mcafees nettsted.

- Mcafee beklager enhver ulempe dette har medført for kundene, sier Evers, som forteller at selskapet nå jobber for å hjelpe berørte kunder.

Senket Telia, Netcom sliter

Det svenske Telia-konsernet er blant bedriftene som er rammet. Totalt har selskapet rundt 34.000 datamaskiner i den nordiske virksomheten. Rundt 15.000 av disse er nå påvirket av feilen i varierende grad, skriver vår svenske søsteravis Computer Sweden.

Telia eies av selskapet Teliasonera, som også eier Netcom. Og Netcom har også blitt rammet av feilen. Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus er blant dem som ikke fikk startet pc-en da han kom på jobb.

- Jeg har ikke vært nær pc-en før nå, og den vil ikke starte. Ut fra det du beskriver, kan det høres ut som det er det samme som har skjedd her som hos Telia. Om Telia har problemer med det, har nok vi det samme problemet, sier han.

Vederhus kjenner derimot ikke til hvor mange som er rammet hos Netcom. Sikkerhetssjef i Netcom, Dag Anders Bodal, som skal ha litt mer oversikt over problemet, var ikke tilgjengelig for kommentar.

Les om:

Sikkerhet