Kinesere størst på Conficker

Kinesere størst på Conficker

En av sju Conficker-infeksjoner fra Kina. Sjekk de norske tallene!

Onsdag kom den frivillige organisasjonen Shadowserver med konkrete tall om Conficker og hvilke internettleverandører (isp-er) som er hardest rammet. China Telecoms Chinanet ligger aller dårligst an, med over én million infiserte systemer i sitt ip-nettverk på hele 94 millioner ip-er.

Isp-en har 14 prosent av alle kjente kopier av ormen, men med så mange ip-er innehar ikke Chinanet den tvilsomme rekorden om å størst prosentandel med infiserte maskiner i forhold til brukermasse. En del mindre isp-er har infeksjonsrate så høy som 25 prosent.

- Isp-ene har definitivt en utfordring i å avhjelpe situasjonen, sier Andre Dimino, en av gründerne til Shadownet, ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

«Stille» etter stormen

Conficker fikk mye oppmerksomhet tidligere i år, særlig rundt 1. april da det gikk rykter om hva ormen skulle finne på. Ormen har vært mye omtalt hos Computerworld og har faktisk også figurert på det amerikanske tv-programmet 60 Minutes.

Fordi det er den største ormen noen sinne, er flere sikkerhetseksperter bekymret for at den skal misbrukes til å igangsette et massivt tjenestenektsangrep. Men størrelsen til tross har orm-netverket vært involvert i veldig lite ondsinnet aktivitet – noe som har gitt brukerne en falsk sikkerehtsfølelse.

- Avhjelpingsraten er ikke så god som vi hadde håper. Oppmerksomheten og alarmen relatert til Conficker har roet seg etter 1. april fordi ingenting dramatisk skjedde, sier Dimino.

Ikke alle tilbyr virusstøtte

Enkelte isp-er i USA har begynt å varsle infiserte brukere og tilbyr gratis antivirus for å få dem rensket. Isp-en Comcast har infeksjonsrate på 0,05 prosent, og AT&T på 0,02 prosent.

De to som topper Shadowserver liste, China Telecom og China Unicom – med 472.892 infiserte ip-er – hadde ingen kommentar, men kundestøtten til de to selskapene sier at det å hjelpe kunder med denne type problemer ikke er med i deres tjenester.

Og for de som ikke orker å lese hele Shadowservers rapport: Her er tallene for Norge.

Les om:

Sikkerhet