Klarer ikke å fjerne pasientinfo

Klarer ikke å fjerne pasientinfo

Svineinfluensa-smittede på Sørlandet på nett med navn og fødelsnummer.

En ny personvernflause sjokkerer helsevesenet. En liste med hele 82 pasienter med fullt navn og personnummer ligger på internett i forbindelse med at de har pådratt seg svineinfluensa og behandlet ved Sørlandet sykehus. Men også etter at sykehuset er gjort oppmerksom på giganttabben ligger informasjonen ute på nett.

Sykehuset greier ikke å fjerne nettsiden.

Ifølge Fædrelandsvennens nettside fvb.no, som først kom med saken, er listene tatt fra nettet. Men da Computerworld søkte på Google fant de listene uten problemer, selv om sykehuset skulle fjerne listene for flere timer siden.

- Dette er akkurat hva vi har advart for lenge, sier Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

Sjokkerende

Ved en feil la Sørlandet sykehus i går ut sensitiv informasjon om 82 pasienter på sine hjemmesider, skriver sørlandsavisa.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Dette var sjokkerende, sier Astrid Brokka Kveven til Fædrelandsvennen.

Brokka Kveven er en av de 82 personene på lista, som er en oversikt over sørlendinger som er testet for svineinfluensa. 24-åringen ble smittet på en ferietur til Kypros i sommer.

Sørlandet sykehus kunne mandag ikke gi noen sikker forklaring på hva som har skjedd.

Vurderer anmeldelse

Leder av helsetilsynet i Vest-Agder, fylkeslege Kristian Hagestad, reagerer sterkt nå han hører om saken.

- Dette skulle vært interne lister, som nå har havnet ut på åpent nett. Det er en svikt som er aldeles uakseptabel, sier han.

Han er redd for at svikten bidrar til å svekke tilliten til helsevesenet.

- Og da mener jeg ikke bare her på sykehuset, men også i videre forstand. Dette kan få alvorlige følger. Kanskje vil de som trenger å oppsøke helsevesenet kvie seg for å gjøre det, hvis de risikerer at pasientopplysninger blir gjort åpent tilgjengelig. Dette skulle aldri ha skjedd, konkluderer fylkeslege Hagestad.

Ikke overrasket

Datatilsynet er ikke overrasket over tabben. Dette er akkurat hva har advart for i mange år.

- Jeg tørr ikke å si for mye om hva hva har skjedd, fordi jeg kjenner ikke til de tekniske detaljer. Om det har vært gjort feil vet vi ikke, sier hun til Computerworld.

Er dette alvorlig?

- Ja, dette er svært alvorlig. Dette handler om opplysninger man helst skulle ha holdt for seg selv. Kanskje er ikke svineinfluensa det mest alvorlige, men det kunne ha vært hvilke som helst opplysninger fra andre deler av helsesektoren, sier Rønnevik.

Sikkerhet