Kontrollen med nye virus glipper

Kontrollen med nye virus glipper

Profesjonelle virusutviklere tar innersvingen på sikkerhetsselskapene og lager nye varianter i skremmende høyt tempo.

Lever du i den tro at du er hundre prosent sikret med oppdatert antivirusprogramvare, tar du skammelig feil.

Dagens utviklere av destruktiv programvare, eller malware som den engelske samlebetegnelsen er, benytter seg av egne testlaber og stadig mer profesjonelle teknikker for å øke sine sjanser for å infisere datamaskiner.

Amerikanske PC Worlds test av sikkerhetspakker viser at ny destruktiv programvare lett slapp gjennom nåløyet. Undersøkelsen viser at den beste pakken kun fanget ett av fire nye virus. Til sammenligning viste samme type undersøkelse i februar i fjor at omkring halvparten ble fanget opp.

Aktiv motstander

- I denne industrien, i motsetning til andre, så har vi en motstander å forholde oss til, en som vi er i konstant kamp med. Og de slemme har overraskelsesmomentet, sier Hiep Dang, som leder arbeidet med bekjempelse av angrepskode i McAfees Avert Labs.

Selv kun et tolv timers forsprang kan medføre at tusenvis av pc-er blir infisert. Utviklere av skadelig programvare har også lenge brukt antivirusprogrammer for å herde virusene og sikre seg at de kommer sikkerhetsselskapene i forkjøpet.

Sjekker selv

Flere nettsteder tilbyr også brukere å søke gjennom filer for å sjekke om de inneholder virus. Disse nettstedene, som for eksempel VirusTotal.com, tilbyr oppdaterte lister fra de aller fleste sikkerhetsselskapene. Disse sidene er som skreddersydde for utviklere av virus, som kan sende sine filer til gjennomsyn og sjekke om de vil bli oppdaget eller ei.

Til tross for at det nå kan virke svært mørkt, og antivirusprogrammene er helt bortkastet, så er det ikke slik. Blant omkring 675.000 trojanske hester, keyloggere og annen ondsinnet programvare, klarer de beste programmene å oppdage 98 prosent av dem, skriver amerikanske PC World.

LES OGSÅ: 95 prosent av all epost er spam

Les om:

Sikkerhet