- Kontroller barnas internett-aktivitet

- Kontroller barnas internett-aktivitet

Overvåk barna med avansert programvare, anbefaler Microsoft.

Hvis barna skal bruke internett uten tilsyn, er det lurt å lage en avtale eller et sett med regler i samarbeid med barna dine, foreslår barnevakten.no.

- En åpen dialog med barna angående internett-regler kan gjøre det lettere for barna å forstå og være enig i reglene. Det er også mer sannsynlig at barna vil følge reglene når de har vært med på å lage dem selv, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

Barnevakten anbefaler deretter ti regler som Microsoft har utarbeidet.

Det tiende bud er en klar anbefaling om å "kontrollere barnas internett-aktivitet ved hjelp av avansert programvare".

- Disse brukes ikke fordi man ikke stoler på barna, men for å gjøre det tryggere å bruke nettet, heter det i reglementet.

  1. Oppfordre barna til å dele Internett-opplevelsene sine med deg. Bruk Internett sammen med barna dine.
  2. Gjør en avtale om hvor mye tid barna kan bruke på nettet hver dag, hvilke nettsider de kan besøke og hvilke aktiviteter de kan delta i.
  3. Lær barna å stole på sine instinkter. Hvis de føler seg nervøse i forhold til noe på Internett, bør de fortelle deg om det.
  4. Hvis barna besøker chatterom, bruker direktemeldingsprogrammer eller Internett-spill, eller deltar i andre aktiviteter på Internett som krever påloggingsnavn som identifikasjon, hjelper du barna med å velge påloggingsnavn og passer på at det ikke avslører personlige opplysninger om barnet.
  5. Lær barna at de aldri må oppgi adressen, telefonnummeret eller andre personlige opplysninger, som hvilken skole de går på, eller hvor de liker å leke.
  6. Regler for god oppførsel og forskjellen mellom rett og galt gjelder også på Internett som ellers i livet.
  7. Lær barna at de skal respektere andres eiendom på Internett. Forklar dem at ulovlig kopiering av andres arbeid - musikk, spill eller andre programmer - er tyveri på lik linje med å stjele noe i en butikk.
  8. Si til barna at de aldri må avtale å møte Internett-venner ansikt til ansikt. Forklar at Internett-venner ikke nødvendigvis er de som de utgir seg for å være.
  9. Lær barna dine at ikke alt de leser eller ser på Internett, er sant. Oppfordre dem til å snakke med deg hvis de er usikre.
  10. Kontroller barnas Internett-aktivitet ved hjelp av avansert programvare. Disse brukes ikke fordi man ikke stoler på barna, men for å gjøre det tryggere å bruke nettet. Sperrefunksjoner kan hjelpe deg med å filtrere bort skadelig innhold, overvåke områdene barna besøker, og finne ut hva de gjør der.

Microsoft gir også aldersbaserte retningslinjer for barns Internett-bruk.

Er du enig i at foreldre bør overvåke barnas internettbruk. Si din mening under!

Sikkerhet