Krangler om pirater

Krangler om pirater

Ni av ti av morgendagens ledere driver med piratkopiering, viser en undersøkelse fra BSA. –Moraliserende og bakstreversk, svarer EFN.

Tradisjonen tro har Business Software Alliance, med Eilert Hanoa i spissen, gjennomført en årlig undersøkelse om norske studenters forhold til piratkopiering. Tallene som ble presentert tidligere i uken viser at ni av ti avgangsstudenter ved Handelshøyskolen BI og NTNU har brukt ulovlig programvare privat. 82 prosent mener det er akseptabelt å benytte piratkopiert programvare til privat bruk.

- Urovekkende holdninger fra fremtidige næringslivsledere, kommenterer Hanoa.

Sammenlignet med tilsvarende undersøkelser fra 2004 og frem til i dag, har studentene blitt mindre kritiske til piratkopiering med årene. I 2005 var eksempelvis prosentandelen studenter som hadde brukt piratkopiert programvare på 71 prosent.

LES OGSÅ: Ny kamp mot ulisensiert programvare

Thomas Gramstad, leder for den elektroniske borgerrettsorganisasjonen EFN, mener at det er liten grunn til å betvile utbredelsen av holdningene som fremkommer i undersøkelsen, men hevder at holdningene må sees i en større sammenheng.

- It og datanett avskaffer knapphet på alle typer digitale åndsverk ved å gjøre det enkelt og billig å kopiere, distribuere og kommunisere. Denne utviklingen er et stort sosialt og kulturelt fremskritt som må vernes og feires. Som en fri og demokratisk kulturnasjon må Norge bidra til å fremme løsninger som ivaretar de store mulighetene som ny teknologi og nye medier fører med seg. I et slikt perspektiv fremstår BSAs virksomhet som moraliserende, smålig og bakstreversk, sier han til Computerworld.no

Gramstad påpeker at han på ingen måte er for piratkopiering av programvare, men tvert imot ser på dette som en form for rekruttering til dyr og dårlig programvare. Piratkopiering av programvare er en virksomhet som gir indirekte støtte til en foreldet forretnings- og rettighetsmodell for produksjon og distribusjon av programvare, mener han.

- Sånn sett er det bra at BSA skyter seg selv i foten ved å angripe noen av sine beste rekrutteringsagenter, piratkopistene, fortsetter Gramstad.

LES OGSÅ: Sviende kritikk mot pirat-tall

Eilert Hanoa kommer med følgende tilsvar til Gramstads argumentasjon:

-BSA representerer norske og internasjonale programvareselskaper samt beskyttelse av deres åndsverk. Enhver må selvfølgelig stå fritt til å bruke den programvaren de liker best, men bruker man kommersiell programvare må man nødvendigvis betale for den. Slik som det er med alle andre produkter og tjenester i samfunnet.

Dette er ikke første gangen BSA møter kritikk for sine undersøkelser. Espen Andersen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, er blant skeptikerne til BSAs kalkuleringer. Spesielt i forhold til organisasjonens store årlige rapport om programvareindustriens tapstall som resultat av piratkopiering.

- Det er det samme som når platebransjen hevder at en gitt kjøper har lastet ned musikk for 10.000 kroner. Men er du blakk, er det ikke et alternativ å handle for 10.000 kroner, derfor er dette heller ikke et tapt salg. Koster det 2.700 kroner å kjøpe Windows i Zimbawe, vil nesten ingen kunne kjøpe produktet, men det betyr ikke at piratmarkedet er tapt salg, sa Andersen til Computerworld.no i fjor.

Les om:

Sikkerhet