Kriger med Max Manus-pirat

Kriger med Max Manus-pirat

Produsentene starter krevende jakt på filmpirat, mens piratene mener bransjen selv må ta skylden.

Den nye norske krigsfilmen Max Manus ble raskt sluppet på internett som piratkopi.

Nå er etter det Dagens Næringsliv forstår en gruppe "piratjegere" i gang med å finne ut hvem som står bak ugjerningen.

Piratkopien har blitt laget ved at noen har filmet kinolerretet i en tom kinosal. Det er mistanke om at en kinomaskinist står bak, men hvilken?

Har troen

For å finne ut dette skal jegertroppen sammenlikne den piratkopierte filmen med de 103 kopiene som ligger rundt om i Norges kinoer. Alle filmruller har visse skader, et slags fingeravtrykk. Ved å sammelikne det man ser på den ulovlige versjonen med filmrullene, kan de dermed finne ut hvor det hele har skjedd.

- Vi regner med å finne ut av det, sier en av produsentene bak filmen, John M. Jacobsen, til Dagens Næringsliv.

Samtidig humrer piratene i skjegget. På Piratebay, hvor filmen ligger i flere forskjellige versjoner, er diskusjonen i gang.

Piratene rister på hodet

"Mange av oss som laster ned Max Manus digger denne filmen, og har allerede sett den på kino, men ønsker å se den flere ganger før den kommer ut på DVD/Bluray. Så folk som piratkopierer filmer er også med på å gi inntekter til filmbransjen" skriver en pirat, og får støtte fra flere.

"Hadde filmbransjen vært litt smartere enn å tro at det vil fungere å gi ut bøter til nedlastere, så hadde de gitt ut DRM-frie filmer til nedlasting for penger. Jeg hadde hvertfall kjøpt" skriver en annen, før en tredje avslutter:

"De kommer aldri til å stoppe oss!"

Les om:

Sikkerhet