- Kunne stoppet Google-angrepene

- Kunne stoppet Google-angrepene

Nyetablerte Promon sikter mot toppen med proaktiv sikkerhetsteknologi.

- Siste året har vært hektisk. Vi har gått fra noe vi har jobbet 4-5 år med i laboratorium til noe som faktisk fungerer problemfritt i stor skala, sier Tom Lysemose, daglig leder i Promon AS.

Det relativt nyetablerte selskapet han er sjef i har kommet opp med en ny og proaktiv sikkerhetsteknologi – en ny måte å tenke sikkerhet på.

I stedet for å overvåke hele systemer, overvåker selskapet enkeltprogrammer. Ved å vite hva programmet normalt sett skal gjøre, kan sikkerhetsteknologien avdekke når noe uventet skjer, og dermed forhindre potensielle sikkerhetskatastrofer.

- Programmet avdekker avvik i eksekveringsflyt ved å sjekke mot hva som er normal eksekveringsflyt. Grunnteknologien stikker dypt inn i programmene, og fungerer som en mur rundt programmet. Det kan sammenlignes med virtualisering, funksjonaliteten går inn i programmet og blir usynlig, sier Lysemose.

Tøff vei

Promon har kommet godt på vei, men den daglige lederen legger ikke skjul på at veien har vært lang og tung.

- Det har tatt tid og vært skikkelig vanskelig å få til. Særlig teknisk har det vært svært mye jobb. Det er ingen lett løsning, og i starten så det ut til å være umulig. Siden det er en ny måte å tenke på har vi heller ikke kunnet dra nytte av hvordan andre har gjort det, sier han.

Det hele startet som et forskningsprosjekt ved Universitetet i Oslo / Sintef i 2004. Deretter har det ballet seg på. I 2005 fikk Lysemose hjelp av Birkeland innovasjon, i 2006 ble Promon offisielt et aksjeselskap, i 2007 og 2008 hentet selskapet inn ulike investorer og først i 2009, etter 4-5 års utvikling, ble løsningen lansert på Cebit-messen.

250.000 tyske brukere

I starten var bare Lysemose ansatt, men nå er staben på rundt 15 personer i Norge pluss et testteam i India.

- Det har vært en lang oppskaleringsfase, sier han.

Det tyske nettbankselskapet Star Finanz er blant brukerne så langt, og det var de som lanserte teknologien på Cebit. De bruker den proaktive løsningen i sitt hjemmebankprogram. Antallet brukere er på cirka 250.000.

På lokalplan har Promon inngått avtale med både EDB og BankID, og ellers er de i forhandlinger med flere land, uten at Lysemose vil utdype hvilke på nåværende tidspunkt.

- Vi har hovedfokus på Skandinavia og Tyskland, men er i forhandlinger om storavtaler i andre europeiske land. Vi kommer tilbake til det, sier han hemmelighetsfullt.

Hvordan Promon-teknologi kunne stoppet angrepet på Google og om hva som er planene for fremtiden. Les mer på neste side!

Les om:

Sikkerhet