Kvitt deg med Apple - gratis og miljøvennlig

Kvitt deg med Apple - gratis og miljøvennlig

Apple-butikker over hele verden vil ta gamle produkter i retur for resirkulering.

Apple-kunder har ikke hatt mye særskilt nytt av produkter å glede seg over de siste åra. Nå legger Apple til rette for å kvitte seg med gamle produkter miljøvennlig og gratis.

Dermed kan mange Apple-brukere skaffe seg en av de nye Android eller Windows Phone-smarttelefonene som har kommet i salg de siste ukene.

Man kan også nyte at det er tid for modellbytte av nettbrett fra markedsleder Samsung, som kommer med sin 4.-generasjon av Galaxy Tab-nettbrett i disse dager. Eller slå til på et nytt praktisk brukbart Windows-nettbrett der det blant annet er mulig å kjøre fullfunksjonell Office-pakke.

Utvider eksisterende

Ifølge egne miljøopplysninger har Apple hatt opplegg for innsamling og resirkulering i utvalgte byer og universiteter siden 1994. Gjennom tiltakene de har truffet, har de samlet inn 191 tusen tonn med Apple- og annet elektronisk avfall.

- Vi tror vi må ta ansvar for alle Apple-produkter i alle stadier av bruk og livssyklus, sier Lisa Jackson, sjef for miljøinitiativer hos Apple, til nyhetstjenesten til Computerworld.

Det er gjennom forhandlernettet til Apple verden rundt at man nå skal ta gamle produkter i retur gratis, for kontrollert resirkulering av produktene. Dersom produktet er gjenbrukbart, vil Apple tilby rabattkort for kjøp av nye produkter dersom man fortsatt vil ha Apple-produkter.

Dette kan være aktuelt for enkelte kunder. Det er ventet at en ny hovedversjon av smarttelefonen til Apple skal komme i løpet av høsten, og utfordre Samsung og deres ferske S5-smartmobil som alle regner med kommer til å bli en av årets storselgere. Dessuten kan en oppgradering av nettbrettet til Apple være rett rundt svingen, slik at selskapet kan ta igjen forspranget Android og Windows har tatt i dette markedet.

Miljøengasjement

De fleste elektronikkprodukter er fortsatt små miljøbomber, med kjemikalier i elektroniske kretser og batterer som kan gjøre stor skade for natur og miljø om de kastes ukontrollert.

Innsatsen for å renske verden for gammel elektronikk er ikke bare siktet inn mot produkter med eplelogo. Dette er en del av en storstilt miljøsatsing fra Apple, og helt i tråd med hjertesaken til Apple-toppsjef Tim Cook. Også andre merker av smarttelefoner og pc-er er inkludert.

Detaljene i ordningen vil variere fra land til land. Det kan bety at ordningen i land som Norge, med et eksisterende innsamlingssystem for el-avfall, vil arte seg litt annerledes.

Sikkerhet