ENGASJERT: Erik Valderhaug i Palo Alto Networks forteller at han opplever stor interesse når han reiser rundt og forteller om selskapets løsning for sikkerhet på endepunkter.

ENGASJERT: Erik Valderhaug i Palo Alto Networks forteller at han opplever stor interesse når han reiser rundt og forteller om selskapets løsning for sikkerhet på endepunkter.

Legger feller for utpresserne

Utpressingsprogrammer er på kraftig fremvekst i Norge. Ny løsning for sikkerhet på endepunktene kan hjelpe.

Det er fort gjort. Ett klikk for mange på skjermen, og så er den farlige programvaren på full fart inn i maskinen din. Installasjonen skjer helt usynlig, og første gang du blir oppmerksom på det, er når du kan lese på skjermen din at filene dine er kryptert, og du må betale for å få tilgang til dem igjen. Et dataangrep med utpressingsprogramvare – såkalt «ransomware» - har akkurat blitt gjennomført mot deg.

Dette er ikke en obskur mulighet med lav sannsynlighet heller, dette er et aktuelt og stadig økende problem, også i Norge.

Når filene har først har blitt kryptert, er det tradisjonelt to mulige veier ut av uføret: Enten betale løsepengene, og håpe på å virkelig få krypteringsnøkkelen, eller la være, og rekonstruere datamaskinen fra en sikkerhetskopi.

Nå mener sikkerhetsleverandøren Palo Alto Networks at det finnes en måte å unngå problemet: Å stanse det i sin spedeste begynnelse, ved hjelp av ny programvare for sikkerhet på endepunktet. 

-- Et ganske stort problem

Det kan virke som om at utpressingsprogrammer er i nyhetsbildet oftere og oftere. Vi har nylig sett flere slike saker, både fra utlandet og her hjemme. Den kanskje best kjente saken fra Norge var da både Schibsted og Teknisk Ukeblad ble utsatt for dette i begynnelsen av februar i år.

Det som utløste angrepet var en e-post som tilsynelatende inneholdt en hentemelding fra Posten. En bruker klikket på et vedlegg, og dermed kom programmet seg inn. Via den ansattes pc ble også områder på filserverne kryptert, og arbeid gikk tapt. Dette er dessverre ikke et unikt tilfelle.

-- Jeg møter dette ute hos tilnærmet alle mine kunder, hele tiden. De har blitt angrepet av en eller annen variant av krypteringsangrep, altså at de har hatt maskiner som har blitt kryptert, forteller Egil Jahren, administrerende direktør i Data Equipment, som er en viktig partner av Palo Alto Networks i Norge.

Dette er ikke bare salgsprat. At utpressingsprogramvare er et økende problem i Norge, bekreftes også av de som kanskje har best oversikt på området her til lands:

-- Ja, utpressingsprogramvare er et utpreget problem i Norge. Det kommer i bølger, og det er ikke lenge siden vi så den siste store bølgen, så dette begynner å bli et ganske stort problem, bekrefter Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør for ikt-sikkerhet hos Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

NSM har flere oppgaver i denne sammenhengen, og fungerer som fagavdeling for de offentlige virksomhetene, som varslingsinstans når dataangrep har skjedd, og som sikkerhetsovervåker av det norske internettet.

Betale løsepengene?

Når dataene først har blitt kryptert og utilgjengeliggjort, er det to alternativer som gjenstår: Enten betale pengene utpresserne forlanger, og håpe på at de faktisk kommer til å gi deg tilgangen til dataene dine tilbake, eller å ignorere kravet, og selv rekonstruere dataene fra en forhåpentlig tilstrekkelig fersk sikkerhetskopi.

Det er ikke lenge siden at et amerikansk sykehus var i nyhetene etter et krypteringsangrep. Der hadde sentrale systemer for sykehusets drift blitt lammet, og sykehuset valgte å betale løsepengene for å komme seg så raskt som mulig tilbake i normal produksjon. I akkurat det tilfellet fikk offeret for kriminaliteten krypteringsnøkkelen, slik at dataene ble rekonstruert. Det er imidlertid ikke alltid disse sakene ender slik, det finnes flere eksempler på at løsepenger har blitt betalt, men offeret får likevel ikke tilbake dataene sine.

I tillegg mener mange at å betale løsepenger gjør at denne formen for kriminalitet lønner seg, og dermed blir mer utbredt. At det å betale løsepengene stimulerer til mer av samme slag, er et syn som blant annet ofte forfektes av sikkerorganisasjoner. I tilfellet med Schibsted og Teknisk Ukeblad var for eksempel Roger Johnsen, direktøren i NorSIS, ute i mediene og anbefalte å ikke betale løsepengene på bakgrunn av at dette bare ville stimulere til mer kriminalitet.

PROBLEM: Utpressingsprogrammer har blitt et problem også i Norge, sier Hans Christian Pretorius i NSM.
PROBLEM: Utpressingsprogrammer har blitt et problem også i Norge, sier Hans Christian Pretorius i NSM.

Bruker sikkerhetskopien

Løsningen som de som anbefaler å ikke gå med på utpressingen har, er å rekonstruere de krypterte dataene fra en sikkerhetskopi i stedet. Dette forutsetter naturligvis at det finnes en sikkerhetskopi som er fersk nok og tilgjengelig, og om dette er tilfellet, er det bare å avslå tilbudet om å kjøpe tilbake krypteringsnøkkelen.

Det er også dette som oftest skjer når norske virksomheter utsettes for denne kriminaliteten.

-- Norske bedrifter ruller primært tilbake ved hjelp av sikkerhetskopier, i alle fall de vi har pratet med. Jeg har inntrykk av at det norske bedriftsmarkedet er flinke til å kjøre sikkerhetskopier, stort sett hver natt. Det er stort sett noen timer arbeid og noen timer data tapt som er historien for de fleste, sier Pretorius i NSM. Dette bekrefter også Jahren i Data Equipment, at mange er berørt, men heldigvis er ikke konsekvensene totalt ødeleggende.

-- Hos de kundene jeg har snakket med personlig, har det ikke vært alvorlige skader, slik at de har måtte avbryte produksjonen eller lignende. Men de har opplevd angrepene, ja. Én av kundene mine har brukt mye tid på dette, for han har hatt flere slike angrep, forteller Jahren.

Derfor er han ivrig på å fortelle om en tredje løsning på problemet. Sikkerhetsleverandøren Palo Alto Networks mener å kunne tilby en tredje mulighet: Å unngå angrepet ved å stanse det i sin spedeste begynnelse.

Standardteknikker

Palo Alto har en løsning for endepunktssikkerhet som heter Traps. Dette er i korthet en løsning som holder øye med programvare som starter opp på maskinen, og avbryter den dersom den gjør ulovlige ting på systemet. For eksempel vil Traps stanse et program som legger inn programkodepekere i minneområder som er reservert for kun data (teknikken «heap spraying»).

Dette er en av standardteknikkene som brukes for å utnytte svakheter i nettlesere, som fører til at det er mulig å kjøre kode på systemet uten å installere den som en applikasjon. Til tross for at det årlig kommer hundretusener av nye virusvarianter, betyr ikke det at de har funnet opp like mange angrepsteknikker. Det er overraskende få slike.

-- For utnyttelse av sårbarheter sjekker vi etter 28 forskjellige. Det kommer ikke så mange nye slike heller, bare et par i året, forteller Erik Valderhaug, systemingeniør hos Palo Alto Networks.

De aller fleste sårbarhetsutnyttelser bruker en kombinasjon av gjerne tre forskjellige sårbarheter for å komme til systemet, og det er dette Traps kikker etter. Dersom noen av disse standardteknikkene oppdages, enten enkeltvis eller særlig i kombinasjoner, sørger Traps for å stanse prosessen umiddelbart. På den måten søker løsningen å stoppe forløpet lenge før skaden skjer.

Uten signaturer

I tilfellet med utpressingsprogrammer vil Traps stanse oppstarten av angrepet, slik at programvaren som utfører selve krypteringen vil ikke rekke å lastes ned til pc-en før prosessen avbrytes, forteller Valderhaug videre.

Da Schibsted og Teknisk Ukeblad ble utsatt for krypteringsangrep, viste det seg at det var en mutert utgave av velkjente Cryptolocker som var i bruk. Siden koden hadde fått en liten modifikasjon, klarte ikke den installerte antivirusprogramvaren å oppdage at denne programvaren ble installert.

Dette er ikke Traps avhengig av, siden løsningen identifiserer angrep ved å se på oppførsel og ikke på fil-identitet. Dermed er ikke løsningen avhengig av å hele tiden laste ned de nyeste signaturfilene for å kunne stå i mot angrep. Sikkerheten er strengt tatt heller ikke avhengig av at alle applikasjoner og operativsystemer er fullstendig oppdaterte, selv om det selvsagt alltid anbefales å gjøre.

Dette mener Palo Alto Networks er en langt bedre løsning enn å basere sikkerheten på signaturer, slik tradisjonelle antivirusprogrammer alltid har jobbet på endepunktene.

Traps er ikke direkte sammenlignbar med tradisjonelle løsninger, for eksempel er det ikke mulig å bruke produktet til å skanne disker og filer regelmessig, noe som mange virksomheter har krav til i sine sikkerhetsstandarder. Når løsningen kombineres med Palo Altos nettjeneste for identifikasjon av programfiler, Wildfire, mener Valderhaug at løsningen likevel langt overgår tradisjonell sikkerhet på endepunktene.

-- Dette er bare en helt ny måte å tenke sikkerhet på endepunktene på, avslutter han.

Les om:

Sikkerhet