Leverer sky- og gratistjenester

Leverer sky- og gratistjenester

Panda Security ser sin mulighet for vekst i skyen, og er klar med fulladministrert sikkerhet for virksomheter, og gratis antivirus for hjemmebrukeren.

Spanske Panda kombinerer det de mener er et unikt administrasjonsverktøy med deres sikkerhetsprodukter og plasserer dette som en tjeneste i skyen. Tanken er at alle filer og aktiviteter i klientene sjekkes mot tjenesten i skyen. Sikkerheten skal bli bedre siden alle oppdateringer foretas i skyen, og dermed går tidsforbruk og ressursbruk ned for alle klienter.

De følger også trenden med at den delen av moderne sikkerhetsverktøy som er antivirus, skal gis ut gratis for hjemmebrukeren. Veien dit er vist av forskjellige mindre aktører som har brukt dette som en ren markedsføring i noen år, men helt avgjørende er det at Microsoft igjen har lansert antivirus som en gratistjeneste i for deres os-plattform.

Tjenesten for bedriftene vil være en mer ordinær fullt utviklet endepunktsikkerhetspakke. Sentralt argument for Panda er administrasjonsverktøyet, som gir administratoren mulighet til å sjekke og følge opp sine klienter via web, hvor som helst. Teknologien er basert på at prosessering og skanning foregår i skyen, noe som skal gjøre det lokale fotavtrykket så lite som mulig.

Panda sin toppsjef Juan Santana understreker at det er viktig for Panda at deres teknologi er fullt ut egenutviklet. Det gir dem fordelen i at deres produkter er designet for integrasjon med eksisterende produkter fra starten av.

- Vi sikrer epost, web-surfing og klienter- og servere som kjører Windows-plattformen. Nå legger vi opp dette som tjenester som kan kjøpes fra skyen, annonserte han i Bilbao i oktober.

Ikke sikkert med virtualisering

Selskapet tar i bruk egenutviklet teknologi som minner litt om omdømmeskanning, men hvor vekten er lagt på automatisk kodeanalyse. De lager fortsatt signaturer for skadevare og mistenkelige filer. For å holde oppe hastigheten med å produsere nye signaturer og skanne de enorme mengdene med filinformasjon bruker de en teknologi de kaller Collective Intelligens. Dette filtersettet bruker egenutviklete servere som bruker flashminne for å holde tempoet oppe.

Analysene kjøres i ordinære maskiner, og bruker ikke virtualiserte maskiner. Panda har avdekket at 30-40 prosent av all skadevare ikke kjører eller kjører med feil funksjonalitet i virtuelle maskiner. Dette er bevisste tiltak fra skadevareutviklerne for å hindre at virtualiserte testmiljøer skal avsløre dem, og reduserer sikkerheten i bruk av virtualiserte miljø.

Kort liv gir rask skanning

Panda bruker statistikk som forteller at så mye som 52 prosent av nye virusskadevarer har et livsløp på 24 timer, mens 18 nye prosentpoeng med skadevare har forsvunnet fra å være ute på vift «in the wild» etter nye 48 timer. Selv om dette innebærer at bare 30 prosent av ny skadevare fortsatt vil være der etter to døgn, snakker man fortsatt om noen tusen signaturer her eneste dag.

I disse hurtige utskiftningen ligger muligheten for å tilby sikkerhet i skyen som også fungerer når en klient-pc ikke er tilkoplet internett. En liten lokal buffer vil inneholde de nødvendige signaturene for skadevaren som er i det fri. Dette mener Panda vil være tilstrekkelig.

- Tjenester i skyen passer også bra for sikkerhetsskanning av e-post. Over halvparten av all epost er søppelpost, som nå stoppes i skyen og aldri kludrer til noe i it-systemet til kunden, forteller Luis Corrons Granel, teknisk direktør i PandaLabs.

Følger i gratis fotspor

Det er ikke en helt ny vei Panda følger. Enkelte vi har snakket med, forteller at gratisaktøren AVG gjennom år har bygd opp en brukerbase på noen titalls millioner. Disse gir en stor base som ofte konverterer til fullt betalende kunder hos AVG. Panda ser for seg denne effekten for tilleggstjenester i skyen etter hvert, både for virksomheter og forbrukere.

- Vi vil modulisere tjenesten i skyen, og nye tjenester vil bli tilbudt i tillegg for betaling etter hvert som kundene etterspør dem, understreket Granel. Prisene for basis sikkerhet i skyen vil starte med en pris på rundt 320 kroner (rundt 40 euro) per bruker/enhet per år.

Les om:

Sikkerhet