Libanesisk slynge vender tilbake

Libanesisk slynge vender tilbake

Sikkerhetsteknologien i minibanker har blitt så bra at hackerne går lo-tech og retro.

Den siste trenden innen minibankfusk er rett og slett å fange bankkortet når det føres inn, skriver Computerworlds nyhetstjeneste. Eksperter tror det skyldes at sikkerhetstiltakene for å hindre kopiering av bankkort har blitt såpass gode at det blir for komplisert for skurkene.

Vi er med andre ord tilbake i en minibankverden der det gjelder å passe seg for såkalte libaniesiske slynger og andre tilsvarende anretninger. Metoden hadde en solid oppsving i elleve europeiske land i årets første seks måneder, faktisk nesten en dobling, viser tall fra European ATM Security Team (EAST) som sender undersøkelser som dekker over 3850.000minibanker i 23 Europeiske land.

Skimming daler

11.220 slike angrep var registrert i slutten av juni, sammenlignet med 6649 i de seks første månedene i fjor. Det finnes ulike metoder. En av disse går på å feste en dings på maskinen som bruker teip, ståltråd eller tråd for å stenge kortet inne. Så kan skurkene fiske det ut med pinsett. Pinkoden fanges opp via observasjon (for eksempel skuldersurfing) eller ved å putte en annen dings over pinkode-tastaturet på minibanken.

Såkalt skimming, kortkopiering, har gått 33 prosent ned i popularitet og er nå på laveste popularitetsnivå de siste tre årene. Bankene har nemlig gjort det vanskeligere å tukle med minibankene og har også blitt bedre på å informere om farene.

Potensielt mindre uttelling

Skurkene kan ende opp med å få mindre ut av libanesisk slynge-metoden fordi bankkunder som mister kortet ofte rimelig kjapt vil ringe banken og få kortet sperret. Skimming kan derimot være mer innbringene fordi kundene ikke nødvendigvis merker de har blitt utsatt for den slags før de skal betale på Rema 1000 og kontoen viser seg å være tømt eller fordi banken varsler dem om at det er ugler i mosen.

Sikkerhet