Lokker barn med kinobilletter

Lokker barn med kinobilletter

Nettsvindlere tar i bruk alle midler for spre skadelige programvare.

Kriminelle har i økende grad begynt å bruke sosiale nettsteder for å lokke brukere til å gi fra seg informasjon eller for å få dem til å laste ned ondsinnet kode på pc-en. Disse nettstedene har ofte en ung brukerskare, på britiske Bebo er for eksempel en tredel av brukerne under 18 år.

- De kriminelle frister brukerne med tilbud om videoer eller musikk. I det øyeblikket videoen er lastet ned, har brukeren allerede fått lastet ned et spionprogram eller en annen for ondsinnet kode på maskinen sin uten at han eller hun vet noe om det, sier country manager Thomas Næss i Trend Micro, i en pressemelding.

Stjeler passord

En av de heteste truslene nå handler om Harry Potter. Nettkriminelle har lokket med en epost om gratis billetter til den siste Harry Potter-filmen for å få unge til å åpne et vedlegg som inneholder en trojaner.

Næss ber foreldre om å være forsiktig med å gi barn og unge ubegrenset tilgang til pc-en.

- Bevisstgjør barna på samme måte som du opplyser om farer i det virkelige samfunnet vi lever i. Barn lærer at de må se seg om før de krysser gaten, på samme måte må de være på vakt når de surfer og laster ned ting fra internett, sier Næss.

Enkelte av disse spionprogrammene vil gi uvedkommende tilgang til maskinen din slik at de får tilgang til både privat informasjon som passord og sikkerhetskoder. Det er også fare for at maskinen blir infisert av såkalte botter (roboter) og at den blir en del av et botnettverk som kriminelle kontrollerer for å gjøre skade mot andre, påpeker Næss.

Nettvett

Ifølge Næss finnes det alltid tusenvis av supergode tilbud på internett, men de fleste av dem er ofte for gode til å være sanne.

- Det skjønner man hvis man bruker litt fornuft og er varsom. Unge vil alltid være nysgjerrige, og jo tidligere man lærer dem gode holdninger, jo bedre er det. Også når det gjelder nettbruk, sier han.

Les om:

Sikkerhet