Lover sletteservice til mobilen

Det er fullt mulig å fjernslette alt innhold på tapte mobiltelefoner, minnekort inkludert. Om kort tid kommer giftpiller for mobilen til en forhandler nær deg.

Publisert Sist oppdatert

Blackberry ble lansert for noen uker siden med løfter om "full sperring" hvis mobilen går tapt. Slike løsninger, kalt " kill pill", finnes i dag som en opsjon i bedriftsabonnementer der den ansattes mobil er integrert i jobbens nettverk og epostserver.

- Slike løsninger selges per i dag bare mot bedriftsmarkedet, og gjerne i tilknytning til en Exchange-server. Men teknisk sett kan man sperre alt mellom himmel og jord med en slik giftpille, sier Tron Syversen, salgsdirektør i Smartphone Telekom, distributør av mobil- og sikkerhetsløsninger.

For alminnelige forbrukere finnes det per i dag ingen tilbud om slike " giftpiller".

Men man er slett ikke nødt til å drasse rundt på nakenbilder av kjæresten for å føle et behov for å beskytte mobilen. Adresselister, tekstmeldinger, kalendere og avtaler er også å regne som privat informasjon som også kan misbrukes og som du kanskje ikke ønsker å dele med andre.

- Det er et stort marked her, også i de små og mellomstore bedriftene, der det er vanlig å bruke den samme mobilen både privat og på jobb, sier Syversen.

Giftpillen kommer

Ifølge Syversen vil det komme "giftpiller" for privatmarkedet i løpet av kort tid.

- Dette kommer helt sikkert, kanskje i løpet av et halvt år. Det blir som en ekstra forsikring du kjøper sammen med mobilen.

Han venter at låsemekanismene vil bli solgt sammen telefonene som en tilleggstjeneste knyttet opp mot telefonens unike serienummer og SIM-kort.

I praksis betyr det at brukeren, dersom uhellet skulle være ute, kan låse alt innhold på mobilen ved å kontakte en kundestøtte-person som går inn i databasen og sender ut "giftpillen" til den aktuelle telefonen. Også minnekort kan tømmes for innhold på denne måten.

Syversen hevder at distributør og forhandlere ser at det er god butikk i dette, og at det blir et kappløp for å være først. Men spesielt billig blir det ikke.

- Her vil mobilprodusenter og forhandlerkjeden ta en aktiv rolle. Jeg tipper at prisen på en slik løsning vil ligge på mellom 79 og 100 kroner i måneden. Dette er et stort marked.

- Ikke vårt ansvar

Nokia-distributør Dangaard opplyser at flere av modellen i 9500/9300-serien nå selges med innholdslås. Sony Ericsson kjenner ikke til at det er planer om slik funksjonalitet i deres telefoner.

Telenor, landets største mobiloperatør, har gått aktivt ut med å tilby med sikkerhetsløsninger for å beskytte bredbåndsbrukere mot søppelepost, barneporno og annet søppel.

Men selv om Telenor gjerne vil bidra til å fylle mobilene med innhold, har selskapet ingen planer om å gå aktivt inn for å tilby brukerne låseløsninger.

- Det er opptil kundene å beskyttte seg. Vi tar ansvar for abonnementet, men ikke for selve innholdet på telefonene. Det finnes noen telefoner som har innholdslås, men det er først og fremst de som lager telefonene, som har ansvaret for dette, sier Arild Johannessen, informasjonssjef i Telenor.