Lurer deg som skriver feil

Lurer deg som skriver feil

Antall nettsteder som utnytter feilstavede nettadresser øker. Og flere av dem er svindel-relaterte.

Har du noen gang skrevet litt feil i en nettadresse, og endt opp på en helt annen nettside?

Stadig flere vil skaffe seg trafikk på internett ved å legge opp nettsteder med navn som er til forveksling likt med kjente merkevarer. En faretruende trend er at stadig flere slike nettsteder har som mål å svindle de besøkende.

Parasitt-nettsteder
En ny undersøkelse fra McAfee avdekker en kraftig vekst i nettsteder som er opprettet for å lure til seg besøkende som har tastet feil. McAfee kaller fenomenet for "Typo-Squatting", eller på norsk skrivefeil-okkupasjon. Vi bruker heretter navnet parasittnettsteder om slike nettsteder.

Skrivefeil-utnyttere (typo-squattere) registrerer domenenavn ved å bruke vanlige feilstavelser av populære merkevarer, produkter og personer for å få folk til alternative nettsteder. Parasittnettstedene genererer annonseinntekter, svindler de besøkende og sanker e-postadresser for å spamme de besøkende.

For å finne ut av hvor vanlig dette er har McAfee vurdert 1,9 millioner variasjoner av 2 771 av de mest populære domenenavnene.

- "Typo-squatting" illustrerer vill-vest-mentaliteten som fortsatt er dominerende på store deler av internett, sier Jeff Green, leder for McAfee Avert Labs og produktutvikling i en pressemelding.

Studien viser hvordan skrivefeil-utnytterne har benyttet iPhone-manien for alt den er ferdt. Innen året er omme vil det trolig eksistere minst 8 000 URL-er som benytter ordet iPhone. Noen er fansteder eller ryktesteder, mens andre vil være drevet av hackere og svindlere. Felles er at ingen av dem har noen tilknytning til Apple.

Viktigste funn
Her er noen av funnene fra rapporten «What’s In A Name: The State of Typo-Squatting 2007»

- En typisk forbruker som feilstaver en populær URL har 1/14-dels sjanse for å lande på et parasittnettsted.

- Barnenettsteder er svært utsatt: Mer enn 60 av de mest vanlige parasittnettstedene er designet for å tiltrekke seg de som er 18 år eller yngre.

- Noen skrivefeil-utnyttere leder bevisst barn til pornografi. 2,4 prosent, eller mer enn 46 000 av de testede "squatter"-nettstedene, inneholdt "voksen-innhold".

De mest populære

De fem mest skrivefeil-utnyttede nettstedskategoriene er:

1: Spill-nettsteder. 14% sjanse for feilstavelseutnyttelse.
2: Flyselskaper (11,4%)
3. Massemedier (10,8%)
4. Nettdating (10,2%)
5. Teknologi- og Web 2.0-relaterte nettsteder (9,6%)

Automatiserte annonsetjenester gjør at nettsteder som utnytter feilstavelser tjener penger. På 19,3 prosent av alle slike nettsteder dukker det opp annonser formidlet fra en søkemotorleverandør. Vi vil tippe det er Google det er snakk om.

De fem ikke-amerikanske landene som mest sannsynlig har populære nettsteder som er utnyttet er Storbritannia (7,7%), Portugal (6,5%), Spania (5.9%), Frankrike (5.4%) og Italia (4.1%).

De fem ikke-amerikanske landene der det er minst sannsynlig å bli lurt er Nederland (1.5%), Israel (1.1%), Danmark (1.0%), Brasil (0.9%) og Finland (0.1%).

Ikke nytt fenomen
Skrivefeil-utnyttere har eksistert i lang tid, påpekes det i undersøkelsen, men det er et økende problem. Dette henger sammen med billig og automatisert domeneregistrering, nye toppnivådomener og annonsetjenester der man kan generere inntekter per klikk hos parasittnettstedene.

Yahoo og Google tilbyr nå alternativer for typiske feilstavelser, noe som reduserer faren for å havne på et parasittnettsted. Les mer om undersøkelsen her: mcafee.com/typosquatters

Kilde: McAfee/Securitynewsletter

Les om:

Sikkerhet