Lyse overtar Safemate

Lyse overtar Safemate

Lyse styrker satsingen på velferdsteknologi.

– Trygghetsalarmen er et nøkkelelement i å øke trygghet og livskvalitet i eget hjem, sier administrerende direktør Jan Holm i Lyse Smart.

Selskapet Moreto EDB AS, som produserer trygghetsalarmen Safemate, gikk konkurs 10. september. Lyse Smart kjøpte innmaten i konkursboet den 17. september.

- Vi har definert velferdsteknologi som et at våre viktigste satsingsområder. Her er hele verdikjeden like viktig, fra leveranse og drift av teknologi til alarmsentralen. Kvalitet og trygghet i trygghetsalarmen er alfa omega, understreker Jan Holm.

To-veis tale og GPS

Safemate ble lansert på det norske markedet i november 2012, og har i løpet av 2013 etablert seg i flere andre land. Trygghetsalarmen henger rundt brukerens hals, og et trykk ringer fire mottakere parallelt. En SMS går også til alle fire mottakere med brukerens posisjon. Når den første mottakeren besvarer samtalen, får de andre tre beskjed om dette.

GPS-funksjonen gir mulighet for alarm om brukeren går utenfor et definert område, og mottakerne får også beskjed om trygghetsalarmen ikke lades. Pårørende kan ringe brukeren gjennom trygghetsalarmen.

Styrker satsing

I 2017 begynner utfasingen av det analoge telefonnettet i Norge. Derfor krever Helsedirektoratet av alle norske kommuner bytter fra analoge til digitale trygghetsalarmen innen 2017.

- Vi vil nå se på hvordan vi kan best videreutvikle og integrere Safemate-alarmen opp mot vår gateway. Jo flere gode og trygge tjenester vi kan knytte til vår portefølje, jo bedre styrket er vi når vi svarer på anbud innen velferdsteknologi fra norske kommuner, forklarer Jan Holm.

- Gjennom dette oppkjøpet ønsker Lyse Smart å tilby en komplett trygghetspakke der bruker og pleiere får en hensiktsmessig løsning. Målet er på sikt å tilby nye og hensiktsmessige løsninger i tråd med morgendagens digitale trygghetsalarmer, legger han til.

I juni ble det klart at Innovasjon Norge deler ut Arena-midler til regionens klynge av aktører innen velferdsteknologi ledet an av Lyse, Lærdal og Westcontrol. Lyse vant også den samme måneden et anbud om å levere velferdsteknologi til et såkalt omsorg-hjem i Ullern bydel i Oslo.

Safemate – mer enn en dings!

Sporing via kombinasjonen GPS og mobil er i sterk utvikling. Safemate er et system som tar konseptet med mobile trygghetsalarmer et steg videre.

Vi testet Safemate i fjor med det resultat at vi tegnet et abonnement for vår tenåringsdatter som det hender beveger seg i en smule farefulle områder etter mørkets frambrudd. Velferdsteknologi er så men ikke bare for eldre.

Trygghet satt i system

Selve Safemate-enheten er en liten hendig sak som ikke tar store plassen i lommen. Den er utstyrt med to knapper. En av og på-knapp og en alarmknapp. Inne i enheten befinner det seg en mobiltelefon med høyttaler slik at du også kan snakke med den som mottar alarmen. Batterilevetiden er lang. Tre døgn og du behøver ikke å ha den på for å bruke alarmen. Ved å trykke alarmknappen inn slår enheten seg på også på den måten og sender alarm samtidig til opptil fire personer. I avslått tilstand holder batteriet teoretisk i opptil åtte måneder.

Via Google Maps, GPS og SMS-melding til mobiltelefon kan mottakeren i løpet av mindre enn et minutt nøyaktig se hvor den som utløser alarmen befinner seg (Geofencing). Og når først en alarm er utløst gir enheten stedsangivelse på kartet på mottakerens mobil hvert tiende minutt. I en kommende versjon kan du dirigere sporingsintervall selv. Med andre ord: Safemate ringer ikke bare opp fire forhåndsangitte personer samtidig. Den sender også SMS som når du aktiverer den via Internett kan se på kartet hvor vedkommende i nød befinner seg og bevegelsene etter alarmen.

Unik i sin klasse

Det finnes en mengde liknende systemer på markedet, men neppe noen som er så enkle i bruk og som kombinerer stedsangivelse raskt og effektivt. Apper på mobilen fordrer at du slår på mobilen, låser den opp og finner Appen. Safemate kan ha en mengde bruksområder. Som voldsalarm er den rask og effektiv nesten uansett hvor brukeren måtte befinne seg.

Det å spore en person fortløpende kan også ha sine fordeler i gitte situasjoner. Ja faktisk kan det være nyttig å "finne seg sjæl" om du er på skogstur i ukjent terreng. Hvem har ikke opplevd av og til å lure på hvor du er på langeskiturer eller sykkelturer?

Og om du ønsker det kan Safemate knyttes mot profesjonell, døgnbemannet respons i form av Hjelp24. Det er også en unik sak at Safemate ringer opp til fire samtidig. De fleste produktene på for eksempel alibaba.com ringer sekvensielt og de er ikke knyttet opp til noen tjeneste.

Det største hindret for suksess er at folk må ha en dings i tillegg til mobilen. Den viktigste årsaken til at Safemate likevel kan slå an er at den kombinerer GPS-mobil med en rimelig og effektive tjenester og er meget enkel i bruk. Her er trygghet satt i et fornuftig system. Og framfor alt: Alarmer er raskere og enklere å utløse enn om den var integrert i en mangfoldig mobil.

Sikkerhet