Mac-hacker: - Mac tryggere enn Windows

Mac-hacker: - Mac tryggere enn Windows

Sikkerhetseksperten som hacket Mac på ti sekunder, mener Mac likevel er tryggere enn Windows-pc-er.

Under forrige ukes «hacker-VM» Pwn2own tok det omtrent ti sekunder for sikkerhetseksperten Charlie Miller å hacke en Mac. Saken fikk stor medieoppmerksomhet verden over.

Etterpå uttalte Miller at Apples maskiner er de letteste å hacke, fordi de mangler en del sikkerhets-foranstaltninger som for eksempel Windows har.

Men det at de er lettest å hacke, betyr ikke nødvendigvis at de er minst sikre, understreker han nå. I et intervju med Tom's Hardware sier Miller nå at Mac OS er tryggere enn Windows-pc-er - i hvert fall teorien.

Miller hacket Mac ved å utnytte en sikkerhetsfeil i nettleseren Safari på en MacBook. Sikkerhetsfeilen tok forøvrig ikke ti sekunder å oppdage. Feilen hadde han brukt flere dager på å oppdage.

For å utnytte feilen er Mac-brukeren nødt til å klikke på en lenke som gir angriperen muligheten til å overta maskinen. Deretter vil angriperen kunne sende kommandoer videre til operativsystemet og dermed overta maskinen.

LES OGSÅ:

Hacket Mac på under ti sekunder

- Jeg vil påstå at Mac-maskiner er mindre sikre fordi de mangler en del sikkerhetsforanstaltninger, men Mac er tryggere fordi det rett og slett ikke finnes så mye malware (ondsinnet programvare) der ute, sier Miller nå i intervjuet med Tom's Hardware.

- Enn så lenge vil jeg fortsette å anbefale Mac til den vanlige brukeren, fordi sannsynligheten for at noen skulle ta sikte på å angripe en Mac-bruker er lav. Men hvis noen først skulle gjøre det, ville det være lettere, sier Miller .

LES OGSÅ:

Microsoft mobber Apple

Hvordan kan man sikre seg?

Miller sier det lureste du gjør er å holde systemet ditt oppdatert, og at du er 100 prosent klar over hva du gjør. Dette fordi det ikke finnes noe beskyttelse mot ondsinnet programvare som kunne ha stoppet en eventuell inntrenger.

- Disse ville sannsynligvis ikke ha fungert, eller så ville det ha vært potensielle omveier. Det beste brukeren kunne ha gjort er å ikke klikke på den ondsinnede lenken. Men i noen tilfeller ville ikke engang dette ha vært nok, sier han.

Markedet for ondsinnet programvare til Mac er lite, nærmest ikke-eksisterende. I 2003 trodde man at Apples økende popularitet ville føre til en «malware»-boom, men denne har nærmest uteblitt. Årsaken?

- Mac-feil er ikke spesielt verdifulle. Premien på 5 000 dollar og en MacBook er ingenting sammenlignet hva en kunne fått for å ha laget ondsinnet programvare som utnytter en feil i for eksempel IE8 i Windows Vista, sier Miller.

Sikkerhet