- Mac- og Iphone-brukere i fare

- Mac- og Iphone-brukere i fare

AVG utvikler sikkerhetsprogramvare for Apple-produkter. - Veldig sårbare, mener toppsjefen.

Det britiske sikkerhetsselskapet AVG har tro på at Mac-brukere snart trenger å beskytte seg mot ondsinnede programvare. Derfor har selskapet satt i gang utvikling av sikkerhetsprogramvare for Apple OS X og mobiltelefonen Iphone.

Den nye programvare for Mac-ene kommer neste år på markedet. I slutten av 2010 skal også mobilproduktet være ferdig.

Det kommer frem i et intervju med AVGs toppsjef J.R. Smith av CNET UK.

Sårbar

AVG kommer også med en gratis Mac LinkScanner for Safari, allerede i løpet av 2009.

- Nettbasert sikkerhetskontroll er det første skrittet. Produktet vi laserer neste år, har mange andre funksjoner, som skanning av virus og spionvare. Vi har ikke bestemt oss om vi skal inkludere en brannmur, sier Smith.

Mange i Mac-gjengen lever med tanken om at Apples produkter ikke er mottagelig for virus og annen ondsinnet programvare. AVG-sjefen mener det er bare tull.

- Alle sier at Mac-ene ikke er sårbare. Det stemmer ikke. Mac-ene er veldig sårbare, og det bekymrer oss, sier han.

LES OGSÅ:

Nye områder

For å lage Iphone-beskyttelse har AVG noen utfordringer. Apple tillater ikke å ha andre programvare som kjøres i bakgrunnen. Sanntidsskanning av malware er ikke mulig.

- Vi jobber med saken. På den nåværende Iphone er det ikke mulig å legge en beskyttelseslag. Vi snakker mye med Apple om dette, sier Smith.

Smith ser en utvikling i retning smarte telefoner. For nettbaserte kriminelle blir dette markedssegmentet stadig mer interessant. Ifølge Smith vil datakriminelle flytte aktiviteten til dette området i løpet av de neste to år.

Det betyr også at dette blir en ny satsingsområde for sikkerhetsbransjen.

Bommet på Itunes

Både for sikkerhetsselskaper og de profesjonelle kriminelle miljøer vil mange nye nettbaserte enheter tiltrekke seg oppmerksomhet, ifølge Smith. Spillkonsoller med direkte tilgang til internett er en av dem.

Nylig var Symbian målet for et pornoangrep, en orm med navnet Sexy View. Ifølge ekspertene var dette det første mobile botnett, fordi infiserte telefoner kunne fjernstyres.

For øvrig peker AVG seg ikke ut som det mest opplagte selskapet for å utvikle Apple-produkter. Forrige uke visste det seg at AVGs sikkerhetsprogram kastet ut filer fra Itunes fordi de ble oppfattet som ondsinnet programvare. Filene iTunes.dll og iTunesRegistry.dll ble tolket som Trojan Small.BOG. AVG har sendt ut en kode for å rette feilen.

Sikkerhet