Mac OS X-oppdatering øker sikkerheten

Mac OS X-oppdatering øker sikkerheten

Apple øker sikkerheten til Mac OS X gjennom oppdateringen til versjon 10.5.6.

Mac OS X 10.5.6-oppdateringen bidrar til å gjøre Mac OS X enda sikrere, eller for å bruke favorittformuleringen til oss datajournalister: Oppdateringen tetter en rekke sikkerhetshull, inkludert flere som anses som kritiske.

Foruten sikkerhetsoppdateringer byr 10.5.6 på bedre utskriftsstyring i Adobes Creative Suite 3-programmer. Også på sikkerhetssiden er Adobe berørt, gjennom en feilretting knyttet til Adobe Flash Player.

En del av sikkerhetshullene som nå er tettet, kan brukes til å kjøre uautorisert kode på andre brukeres Mac-er, ifølge sikkerhetseksperten Andrew Storms hos Ncircle Network Security.

LES OGSÅ: Trojanere truer Mac OS

I tillegg lover Apple forbedret utskrift på usb-baserte Brother- og Canon-skrivere.

Stor oppdatering

Oppdatering 10.5.6 er en ganske stor systemoppdatering. Jeg for min del oppgraderte via Programvareoppdatering i Systemvalg, noe som resulterte i en nedlasting på rundt 190 megabyte. Alternativet er å gå til Apples nedlastingssider og laste ned «Mac OS X 10.5.6 Combo Update», som resulterer i en nedlasting på 669 megabyte.

Det er mange elementer i systemet som omfattes av oppdateringen. For eksempel er påliteligheten til AirPort-forbindelser forbedret og omfatter forbedringer ved samtrafikk i store trådløse nettverk med Intel-baserte Mac-er.

Raskere synkronisering

Påliteligheten til adresseboksynkronisering med iPhone og andre enheter og programmer skal også være forbedret. Om Apple-tjenesten MobileMe melder Apple at kontakter, kalendere og bokmerker nå automatisk blir synkronisert innen ett minutt etter at endringen gjøres på datamaskinen, på en annen enhet eller på web (me.com).

Rob Griffiths hos Macworld.com har testet dette og bekrefter at synkroniseringen er blitt mye bedre. Synkronisering av bokmerker, kontaktinformasjon og endringer i kalenderinformasjon blir nå oppdatert på alle berørte enheter, for eksempel på brukerens iPhone, i løpet av få minutter, skriver han.

LES OGSÅ: Oppdateringer til Microsoft Office for Mac

Forbedringene omfatter også iChat. Tidligere risikerte man å bli ufrivillig logget av fra iChat når man satte sin iChat-status til usynlig. Dette skal ikke lenger skje.

ATI-problemer løst

På grafikksiden skal spillytelsen ha blitt forbedret, ifølge Apple, som melder om grafikkforbedringer for iChat, Cover Flow, Aperture og iTunes. Rapporterte problemer med enkelte ATI-grafikkort skal også være løst.

I tilknytning til e-post byr 10.5.6-oppdateringen på rettelser som angår generell ytelse og driftssikkerhet samt forbedret nøyaktighet i forbindelsesoversikten. Oppdateringen løser også et problem som tidligere førte til at meldinger som ble gjenkjent som uønskede, forble liggende i innboksen. Mac-brukere som har opplevd at programmet Mail har lagt til et tegn i filendelsen på filvedlegg til e-postmeldinger, kan nå glede seg over at dette problemet er løst. Andre kan ha opplevd at det av og til ikke har gått an å avslutte Mail. Dette problemet skal også være løst. Dessuten fremholder Apple at påliteligheten ved utskrift av pdf-vedlegg skal være forbedret.

Foreldrekontrollen i Mac OS X er forbedret etter at Apple har løst et problem der en foreldrestyrt konto ikke får tilgang til Apples internett-butikk iTunes Store. Dessuten er det gjort generelle rettelser for tidsbegrensninger.

Apple har også løst et problem som førte til at sikkerhetskopi-løsningen Time Machine meldte at sikkerhetskopivolumer ikke kunne finnes. Dessuten er Time Machine-påliteligheten med den trådløse Time Capsule-løsningen forbedret.

Øvrige forbedringer omfatter forbedret ytelse og pålitelighet til dvd-spillere, støtte for RAW-formatet til flere nye digitalkameraer, ytelsesforbedringer for kalenderprogrammet iCal og mye annet.

Sikkerhet