Mac-sikkerhetstrusselen fortsatt liten

Mac-sikkerhetstrusselen fortsatt liten

Angrepene blir likevel stadig flere, sier Intego i sin Mac-sikkerhetsrapport for 2010.

Virus på Mac? Hva er det, spør du? Finnes ikke det, sier du kanskje. Det kan godt være, men Mac-brukerne er som kjent stadig mer utsatt for sikkerhetstrusler. Ifølge sikkerhetsselskapet Intego var 2010 nok et travelt år for Mac-sikkerhet og ondsinnet programvare.

I fjor dukket det opp flere nye typer angrep rettet mot Mac-brukerne, noe som avliver myten om at plattformen er usårbar, ifølge Intego. Antall trusler er fortsatt lavt og det er vanskelig å sammenligne dem med det som skjer på Windows-siden, men Mac-angrepene ser ut til å bli stadig mer sofistikerte.

LES OGSÅ:

Mac-virusets historie

Den kanskje mest oppsiktsvekkende trusselen i fjor var Koobface/Boonana, en ondsinnet Java-applikasjon som infiserer brukere via meldinger på sosiale nettsamfunn som Facebook, Myspace ogTwitter, samt e-post. Angrepet fikk mye oppmerksomhet, særlig fordi det opererte på tvers av plattformer; både Mac, Windows og Linux. Kanskje kommer nettkriminelle til å ta i bruk Java enda mer enn før for å kunne angripe maskiner på flere plattformer samtidig.

Intego drar også frem trojaneren HellRTS, en såkalt bakdør som kan gjøre det mulig for hackere å overta infiserte Mac-er. En rekke andre sårbarheter i Mac OS X og iPhone iOS blir også nevnt i Integos rapport, samt noen som rammer programvare fra tredjepartsleverandører som Adobe, Microsoft og Mozilla.

LES OGSÅ:

Charlie Millers Mac-sikkerhetstips

Få som bruker antivirus?

Mac-brukere har foreløpig ingen grunn til å være ekstremt nervøse for datasikkerheten. Rapporten er på fem sider, omtrent like lang som innholdsfortegnelsen på mange av Windows-sikkerhetsrapportene som har dukket opp denne måneden. Ondsinnet programvare på Mac er fortsatt et lite problem.

Det betyr imidlertid ikke at det er grunn til å ignorere sikkerheten helt. I 2010 så vi en markant økning i gratis Mac-antivirusløsninger, skriver Macworlds nyhetstjeneste. At mange Mac-brukere ikke kjører antivirusprogrammer i det hele tatt, er utvilsomt plattformens for tiden største sårbarhet. Sikkerhetseksperter kritiserte stadig vekk Mac-brukere for å være altfor sløve hva gjelder sikring av maskinene sine.

LES OGSÅ:

Stille opptrapping av Mac-sikkerheten

- For selv om ikke Mac-brukerne er hovedmålet, kan de være smittebærere av fiendtlig kode som er ment å angripe blant annet Windows-maskiner, uttalte Lasse Maugesten, Norgessjef i Eurosecure, som representerer sikkerhetsprodusenten ESET i Norge og Norden, i fjor høst.

Les hele rapporten fra Intego her (pdf). For ordens skyld; Intego er leverandør av flere sikkerhetsløsninger til Mac.

LES OGSÅ:

Mac-hacker: - Mac tryggere enn Windows

Les om:

Sikkerhet