Mac-trojaner blir sleipere

Mac-trojaner blir sleipere

Det falske antivirusprogrammet Mac Defender trenger ikke lenger passord for installasjon.

Det falske antiviruset opprinnelig kalt MacDefender blir stadig mer avansert. Intego sendte onsdag ut en advarsel mot en ny variant av det såkalte skremmeprogrammet (scareware) som ikke krever at du taster inn administratorpassord under installasjonsprosessen.

Som sine forgjengere fremstår den nyeste versjonen av trojaneren, kalt MacGuard, som et antivirusprogram. Skremmeprogrammet er laget i håp om at brukere skal taste inn og gi fra seg kredittkortnummer i det falske brukergrenesnittet.

Advarselen fra Intego kommer bare en dag etter at Apple la ut et notat hvor de innrømte sikkerhetstrusselen, sammen med instruksjoner for hvordan du fjerner det fra systemet ditt. Apple sa også at en nært forestående OS X-oppdatering automatisk vil finne og fjerne Mac Defender-programvaren og dens kjente varianter". Det er ikke kjent om Apples planlagte oppdatering vil ta hånd om den nye MacGuard-varianten av trojaneren.

LES OGSÅ:

Slik skal Apple ta knekken på MacDefender

Lastes ned automatisk

MacDefender og dens varianter lurer seg inn på datamaskinen via søkemotorer. På noen nettsteder lastes skremmeprogrammet ned automatisk, uten at du nødvendigvis har gjort noe. Frem til nå har det viktigste rådet til Mac-brukere vært at de ikke skal taste inn administratorpassord i disse installasjonsprogrammene; Integos nyeste annonsering betyr imidlertid at brukere må bli enda mer varsomme når de surfer rundt på nettet.

Forholdsregler inkluderer deaktivering av Safari-innstillingen "Åpne «sikre» filer etter nedlasting" samt å avslutte nettleseren om du havner på en nettside som prøver å kamuflere seg som et OS X-vindu. Har du havnet i fella, har Apple som sagt detaljerte instruksjoner for hvordan du fjerner skremmeprogrammet fra systemet ditt. Integos antivirusprogram VirusBarrier fjerner for øvrig Mac Defender, og det kan lastes ned gratis fra Mac App Store.

LES OGSÅ:

- Nordmenn med naive nettvaner

Sikkerhet